НОВИНИ

Как усвояваме еврофондовете?

Коалицията за устойчиво ползване на еврофондовете в България представи във Варна доклада от наблюдението си за изминалия програмен период – от 2007-а до 2013-а година. Фокусът в него е не само върху резултатите от оперативните програми, но и върху препоръките на бенефициентите.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
17:10, 25.04.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

В периода след приемането ни в Европейския съюз, страната е отбелязала неоспорим напредък в усвояването на пари от европейски фондове, констатира докладът. Големите трудности са били до 2010-а година, след това настъпва пробив вероятно защото вече има подготвени кадри, които владеят тънкостите на кандидатстването. Неправителствените организации са сред добрите примери.

Борислав Ренчев, Център за устойчиво социално развитие - Варна: "Не мога да кажа, че нещата са станали страшно лесни, но всеки, който иска, който има мотивация, може да се включи."

Големият проблем е какво става след включването и дали усвояването на парите от Европа действително подобрява живота на всеки от нас.

Петко Ковачев, ръководител на проекта: "По-скоро – не. Ако говорим на точно това ниво – дали българинът е почувствал резултатите от усвояванетето на еврофондове, сме много скептични."

От коалицията ще настояват през новия период – до 2020-а година, да се изработи методология за отчитане и на тези показатели. Това ще бъде една от задачите на гражданския контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо австрийците гласуваха за крайнодесния кандидат за президент?
Защо австрийците гласуваха за крайнодесния кандидат за президент?
Метрото в Брюксел вече работи нормално
Метрото в Брюксел вече работи нормално