Технологиите вече променят съдби. Показват го историите на трима братовчеди, които превръщат идеята си в печеливш високотехнологичен бизнес на световно ниво, и на един интересен млад човек. Той пък решава да облече военна униформа, за да заживее с високите технологии, в които е влюбен.

Две истории със сходен резултат разказва Николай Минков в "Денят започва".

Денислав Шишев - бивш автомобилен състезател: След като претърпях тежка злополука и спрях състезателна дейност, най-лесният начин да бъда близо до спорта беше да работя при братовчедите ми, които вече произвеждаха за цял свят симулатори.

Това е симулатор на Формула 1, а зад волана е една от доскорошните големи надежди на българския автомобилизъм - Денислав Шишев. Спортната му кариера обаче беше прекъсната от тежка катастрофа.

Денислав Шишев - бивш автомобилен състезател: Докато все още бях автомобилен състезател, помолих моите братовчеди, които имаха дърводелска фирма да изработят симулатор, с който да тренирам вкъщи и така започна всичко.

Лейтенант Петър Христов от дете обожава летателните симулатори и високите технологии. В последствие неговото хоби предопределя бъдещата му професия.

Лейтенант Петър Христов - командир на взод безпилотни летателни апарати в батальон "Айстар" - Казанлък: Аз съм човек, който обича предизвикателствата, а военната професия предоставя нови предизвикателства с всеки изминат ден. Реших да се насоча към тази длъжност - командир на взод безпилотни летателни апарати, тъй като това е едно от последните иновации, вкарани в армията. Беше ми изключително интересно. Поради тази причина приех тази длъжност.

И така технологиите променят живота на Денислав и на Петър.

Прототипът на симулатора, който тества Денислав Шишев, е направен от братовчедите му. Михаил Гърдевски изготвя чертежите, а брат му Христо се заема да ги превърне в реалност.

Михаил Гърдевски - съуправител на фирма за симулатори: Първо трябваше да си направим наша седалка, наш дизайн, от нулата. Никакви познания не сме имали. В движение се учим. Цялото шаси трябва да се проектира.
Христо Гърдевски - съуправител на фирма за симулатори: Започва се от леенето на седалката от композитни материали, след това се изработва в металообработващия цех металната конструкция.

Денислав получава своя симулатор, а неговите братовчеди решават да развият прототипа в серийно производство.

Христо Гърдевски - съуправител на фирма за симулатори: От шега и на майтап, говорихме с брат ми защо пък да не направим бизнес от това, да почнем да ги продаваме и така започнахме като цяло. От дърводелска фирма се преориентирахме в производство на симулатори. След като родителите ни видяха, че има хляб в тази дейност, решиха да ни
подкрепят.

За софтуерната изработка им помагат други двама братовчеди, които освен че са инженери, преподават и в Габровския технически университет.

Денислав тества симулаторите и дава препоръки за подобряване на тяхната реалистичност

Денислав Шишев - бивш автомобилен състезател: Симулаторът дава възможност да се тренират реакциите, концентрацията на един пилот.
Михаил Гърдевски - съуправител на фирма за симулатори: Един професионалист като седне, може да каже това е добре, това не е добре, там е високо, тук педалите са ниско или нещо от сорта.
Христо Гърдевски - съуправител на фирма за симулатори: Целта ни винаги е да бъде максимално автентично и реалистично.

Пилотите на самолетостроителната компания "Локхийд мартин" също тренират на авиационната модификация на симулатора.

Христо Гърдевски - съуправител на фирма за симулатори: Продаваме на всички континенти, без Антарктида, като най-големият пазар е Северна Америка.

Най-трудното е да се слееш с машината. Това го знае Денислав, знае го и лейтенат Петър Христов. В края на април безпилотно разузнаване за първи път бе приложено по време тактическо учение на артилерийските подразделения на сухопътните войски.

Лейтенант Петър Христов - командир на взод безпилотни летателни апарати в батальон "Айстар" - Казанлък: Особеното на този вид разузнаване с нашата безпилотна летателна система е, че имам способността да прихващаме цели от голяма височина. Т.е. може да покриваме цели, които са на много обширна площ. Другото положително на нашата система е, че може много точно да определя координати на много малки цели и да предоставя информацията по команден ред.

И докато амбицията на конструкторите от Габрово е да прилагат все по-нови технологии в своите тренажори за нуждите на глобалния пазар, то за лейтенант Христов първостепенна задача е да повишава уменията и способностите на неговия взод за изпълнение на разузнавателни задачи с все по новите безпилотни летателни апарати, навлизащи в армията.

За Петър това означава сигурност. А за Денислав - връщане към любимото занимание.