НОВИНИ

Ловни дружинки в защита на дивите птици и животни

Селското стопанство унищожава естественото местообитание на дивите птици и животни, затова страната ни трябва да гради обща селскостопанска политика с останалите страни -членки и заедно да се търси решение на проблема. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов на конференцията на Федерацията на европейските ловни дружинки, която се откри тази сутрин в Правец. Домакин на събитието е Съюзът на ловците и риболовците в България, който чества 120-годишен юбилей.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:17, 17.04.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Дивите животни все по-често страдат от разрушаването на естествените им местообитания. Ако не се вземат мерки за подобряване на селскостопанската политика на България, страната ни може да престане да се радва на толкова богато биоразнообразие.

Валери Симеонов, вицепремиер: Всеки се бори за по-окрупнени парцели, тъй като тогава ще взима по-големи субсидии, но при това окрупняване се разрушават районите с храстова растителност, ивиците между нивите.

Няма ли храсти - изчезват и насекомите, а след тях и птиците, защото няма с какво да се хранят. Пестицидите и торовете също са основен замърсител на екосистемата. Изтощената почва, увеличаването на смъртността при пчелите и изчезването на десетки видове птици са ясни знаци, че селското стопанство трябва да има по-устойчиво управление, смятат и от европейските ловни общности.

Лудвиг Вилнегер, председател на федерацията на европейските ловни дружинки: Когато става дума за употреба на пестициди и торове е необходим и политически кураж, трябва ясно да се обърне внимание на този проблем, особено на деградацията на почвата.

Защо обаче именно ловците са загрижени за опазването на биоразнообразиото, при положение, че те са тези които стрелят по птици и животни.

Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците в България: Може би ще се възмутят част от природозащитните организации, но максимата дивеча се стопанисва с пушка, а гората - с брадва, е общовалидна.

Ловците дават за пример дивите прасета и това, че ако не се контролира популацията им, те биха могли да нанесат много щети върху земеделските площи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва разследването за химическата атака в Сирия
Започва разследването за химическата атака в Сирия
Ивайло Калфин е сред двамата кандидати за шеф на ОЛАФ
Ивайло Калфин е сред двамата кандидати за шеф на ОЛАФ