НОВИНИ

Как започна сезонът по морето и какви са очакванията?

Летният сезон вече започна и туристите изпълниха плажовете и хотелите. Изминалия уикенд беше и първият, в който много българи избраха Слънчев бряг, Несебър и Равда за кратка почивка. Ръст от 30 % предварителни записвания регистрира туристическия бранш в района на Слънчев бряг. Реалното повишение на броя туристи се очаква да е минимум 10 на сто.

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 27.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Според представителите на бранша проблемът с чистотата на морската вода у нас е решен до голяма степен. Този сезон още няколко плажа Черноморието са получили така наречения син флаг, който представлява европейско признание за добро качество на водата.

;

Зам.-председателят на Българска туристическа камара Владимир Кисьов каза, че в Слънчев бряг сезонът е започнал нормално. Има ръст от над 30 % в предварителните записвания, може и да са по-малко. Но когато има европейско и световно, до 10-ти юни винаги записванията са по-слаби от предходната година. Кисьов подчерта, че много плажове в България са отличени със “Син флаг”, което е своеобразна европейска гаранция за качество на продукта.;

Българското Черноморие предлага отлични условия за почивка. Чистотата на плажовете е на световно ниво, каза председателят на управителния съвет на Национална асоциация „Българско Черноморие” Димитър Канариев. „Държавата вече е необходимо да заяви категорична позиция за Шенген. Ако ние бяхме членове на Шенген, това щеше да подпомогне туристическия бранш и да бъде по-притегателно за чуждите туристи”, допълни той. Канариев подчерта, че с дивото къмпингуване отново има увреждане на околната среда и заграбване на чужда собственост. „Надявахме се с диалога, който повдигнахме в публичното пространство, да докоснем съвестта на хората и те да прекратят тази практика, която я няма накъде другаде по света”, обясни той.;

Изпълнителният директор на Слънчев бряг АД Златко Димитров заяви, че е нужно кардинално решение за преместваеми обекти и тяхното разположение. Той обясни, че в началото на сезона са предприети действия за премахване на незаконни обекти и в Слънчев бряг, и в Несебър. „Бяха премахнати около 90 обекта, но това не реши проблемът. Самата процедура по премахването е много тромава. Задължително са нужни законови промени в поставянето и премахването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на едното убито от Хюриет момче: Не търся възмездие, а справедливост
Майката на едното убито от Хюриет момче: Не търся възмездие, а справедливост
Самолет на сингапурските авиолинии се запали
Самолет на сингапурските авиолинии се запали