НОВИНИ

Как здравната реформа у нас може да бъде успешна, според проф. Александър Чирков

На първо място за всеки лекар трябва да бъде живота и здравето на пациента. Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Александър Чирков. Той каза още, че трябва да се промени мисловната култура на над 20% от неговите колеги, за да не поставят на първо място заплащането за техните услуги.

здравната реформа нас успешна проф александър чирков
bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 05.08.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Проф. Чирков обясни характера на своята концепция - една здравна форма, която впоследствие може да се променя съобразно условията - най-важното при нея е лекарят и сестрите да има много познания. Освен това трябва "да се подготвят граждани за едно по-щастливо общество, а тези граждани се подготвят от 1-и клас до 12-и клас.

Чирков предлага да има обучение не по религия, която се доближава до идеология, а на морални норми и подготовка за гражданско поведение. Да готвим децата за живота, като им преподаваме мисловна култура за здравеопазването, социална култура. Това може да се направи от Министерството на здравеопазването без да изисква разходи, смята Чирков.

Във връзка с квалификациятта на лекарите, професорът е убеден, че трябва да има една структура, която да следи дали те се подготвят непрекъснато, дали познанията им са актуални и да ги ресертифицира на всеки 4 години. Освен това необходима е и една независима комисия, която да отговаря пред парламента и да помага на министъра, да контролира всички клиники за качеството на обслужването.

Проф. Александър Чирков: Администрацията трябва да се замисли върху това как да плаща труда на лекарите, за да направи техния живот по-щастлив и по-приятен. Затова трябва да се увеличат заплатите и приходите им до такава степен, че той да е осигурен и да не мисли за това нещо, а да мисли само за медицината. И тогава няма да бягат, те ще се върнат.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощите на виртуалната реалност в София
"Нощите на виртуалната реалност" в София
Избор на изпълнител за реконструкцията на Градския стадион в Русе
Избор на изпълнител за реконструкцията на Градския стадион в Русе