НОВИНИ

Как живеят в Горни Лом след взривовете

Година и половина след взривовете в Горни Лом, все още в завода има голямо количество противопехотни мини. Въпреки голямата трагедия, хората във видинското село се надяват, че предприятието може да заработи отново.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
20:24, 30.03.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Въпреки обвиненията, хората в Горни Лом не смятат, че е постигнато възмездие. Не искат да си спомнят за взрива и трудно говорят.

„Просто не искаме да говориме. Може да снимате некролога на вратата. Остана близък човек."

Според бивши работници , за да загинат 15 души, не са спазени условията за безопасност при утилизацията на противопехотните мини.

„Те така се работи с тия мини- давай, давай, давай и трябва да има много производство…Алчност и немарливост, те това е."

Година и половина след взрива заводът в Горни Лом все още е затворен. На склад са голямо количество протевопехотни мини, които не са обезвренени.

Илиян Михайлов, кмет на с. Горни Лом: Нито един боеприпас нямам информация да е извозен.

Сега в завода в Горни Лом са охраната и няколко души по почистването на обекта.Въпреки инцидента, местните са мнение, че предприятието трябва да заработи отново.

Илиян Михайлов, кмет на с. Горни Лом: Според мен биха искали и биха се върнали на работа част от хората, ако заводът почне работа при по-добри условия.

Засега предприятието е само склад и няма производство. Въпреки това подлежи на засилен контрол от инспекцията по труда. Последната проверка е от преди седмица. Риск няма, но са издадени предписания, които трябва да бъдат изпълнени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще свалят ли Дилма Русеф?
Ще свалят ли Дилма Русеф?
Служители на Булгартабак на протест
Служители на Булгартабак на протест