НОВИНИ

Какъв е проблемът с имейлите на Хилари Клинтън?

Скандалът с имейлите на кандидата за президент на САЩ Хилари Клинтън се разгоря с нова сила тази седмица, след като шефът на ФБР Джеймс Коми съобщи, че ведомството му е забелязало нови имейли, които могат да имат отношение към ползвания от Клинтън частен сървър за служебна поща по времето, когато е била Държавен секретар на САЩ. Този скандал вече донесе негативи на Клинтън и според анализатори може да се окаже ключов в битката за президент. Ето кратко обобщение на това какво се е случило досега около сагата с имейлите и какво може да последва.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
17:27, 02.11.2016
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Какъв е проблемът с имейлите на Хилари Клинтън?

Какъв е проблемът с имейлите на Клинтън?

От 2009 г. до 2013 г., докато Клинтън е била Държавен секретар на САЩ, е използвала частен имейл сървър, който се намира в дома й в Ню Йорк. Вместо да си направи електронна поща на домейна state.gov, тя е използвала за лична и служебна кореспонденция имейла си: hdr22@clintonemail.com.

Ползването на личен сървър и имейл адрес означава, че тя е имала пълен контрол над своята служебна кореспонденция. Могла е да решава коя информация да предостави на правителството и коя не. Възниква и въпросът за сигурността. Използването на частен сървър я прави по-уязвима за хакери и външно шпиониране.

Самата Хилари призна, че това е било грешка.

"Мислех, че ползването на един имейл адрес би било далеч по-просто. Но се оказа обратното", беше казала Клинтън, когато скандалът гръмна за първи път.

През юли тази година ФБР заключи, че Клинтън и екипът й са били “изключително небрежни” с боравенето на класифицирана информация, но не са извършили престъпление и няма да им бъдат повдигнати обвинения. Екипът й се опита да отклони вниманието от скандала, но съперникът й Доналд Тръмп през цялата кампания се връщаше на тази тема, наричайки я "измамница".

Какво се случи миналия петък?

На 28 октомври директорът на ФБР Джеймс Коми информира с писмо членове на Конгреса за съществуването на нова серия имейли, които според него могат да имат отношение към разследването. Става въпрос за около 650,000 съобщения, открити в лаптопа на бившия конгресмен от Демократическата партия Антъни Уейнър. Те са забелязани в хода на разследване по дело срещу Уейнър, което няма нищо общо с имейлите на Клинтън. Връзката с Клинтън е, че Уейнър е съпруг на дългогодишната сътрудничка на Хилари - Хума Абедин. Уейнър и Абедин се женят през 2010 г., като церемонията ръководи бившият президент Бил Клинтън.

Двамата в момента са разделени, но не разведени. Абедин напуска Уейнър след обвиненията срещу него, че е изпращал съобщения със сексуален характер на различни жени, както и свои голи снимки. Основното разследване на ФБР е за писма със сексуално съдържание, които той е изпращал на 15-годишно момиче от Северна Каролина.

Какво има в новите имейли?

Новооткритите писма все още не са разглеждани от ФБР. Разследващите трябва да установят дали в тях се съдържа някаква засекретена информация. Предполага се, че част от имейлите имат отношение към Абедин и нейната работа за Клинтън.

Самият Комни призна: "ФБР все още не може да прецени дали този материал може да е от значение".

Писмата с връзка към сървъра на Клинтън може да се дублират с вече анализираните от ФБР имейли. Може да съдържат и нещо скандално, което ще компрометира Клинтън и след изборите. На 30 октомври ФБР получи съдебно разрешение да започне преглед на новооткритите имейли. Процесът няма да завърши до изборния ден.

Как в САЩ реагираха на информацията на Коми?

Писмото на Коми, афиширано по-малко от две седмици преди президентските избори, имаше ефекта на бомба и предизвика остра критика от страна на демократите, но и от някои републиканци. Клинтън нарече действията му "безпрецедентни" и "дълбоко тревожни". Известно е, че министерството на правосъдието на САЩ е посъветвало директора на ФБР да не изпраща писмо до Конгреса в момент, който е толкова близо до датата на изборите. И сега екипът на Клинтън твърди, че директорът на ФБР всъщност може да е престъпил закона.

Близо 100 бивши служители от Министерството на правосъдието и прокурори, водени от бившия главен прокурор Ерик Холдър се обявиха в писмо срещу решението на Коми.

"Вашите действия в последните месеци демонстрираха съществуването на обезпокояващ двоен стандарт към боравенето с чувствителна информация, както и явно намерение да се помогне на една политическа партия за сметка на друга. Действайки в интерес на една от партиите, вие бихте могли да нарушите закона", предупреди в открито писмо до Коми лидерът на демократите в Сената Хари Рийд.

Обвиняват Коми, че е нарушил закона, според който държавните служители в САЩ нямат право да използват служебното си положение с цел да повлияят на изхода от избори.

В същото време Тръмп и подръжниците му използваха случая, за да ликуват. "Никога не съм мислил, че ще каже" благодаря "на Антъни Уейнър", каза Тръмп на митинг в Невада.

Дали тези събития ще окажат влияние върху изборния резултат?

Възможно е, но не е вероятно. Повече от 23 милиона души вече са гласували и има малко доказателства за промяна на електоралните нагласи. Случващото се наистина повлия сериозно на рейтинга на Клинтън. Тръмп стопи преднината й от 12 пункта и сега е зад нея само на един пункт. Но според проучване на Politico/Morning Consult poll както и на CBS/YouGov, само 1% от поддръжниците на Клинтън в 13 ключови щата са по-малко склонни да гласуват за нея след писмото на Коми.

*Снимки БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-новите филми на Алмодовар и Скорсезе на Киномания
Най-новите филми на Алмодовар и Скорсезе на Киномания
Изоставен водоем в Русенско ще бъде зарибен
Изоставен водоем в Русенско ще бъде зарибен