НОВИНИ

Какъв е животът преди и след трансплантация?

Над 1000 българи чакат за трансплантация на бъбрек, по данни на Изпълнителната агенция по трансплантациите. Какъв е животът преди и след присаждането на орган, разказва Паулина Найденова.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:35, 08.03.2019
5399
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Бъбреците на художника Димитър Анастасов спират да функционират, когато е на 44 години. Мъжът страда от поликистоза - генетично заболяване, което води до хронична бъбречна недостатъчност.

Около три месеца не можех да се храня и да пия вода. Единственото спасение беше хемодиализното лечение. Баща ми също носеше това заболяване. То е генетично.

Наследник на заболяването е и сестрата на Димитър Анастасов.

Винаги съм знаел, че заболяването е нелечимо, че в един момент бъбреците ми ще спрат да функционират. И се бях подготвил. Даже намерих една изрезка от вестник, която си я пазих повече от 15 години за една фондация от Ню Йорк. След като ми спряха бъбреците да функционират, успях да спечеля един грант от фондация от Ню Йорк, която успя да ми финансира първата трансплантация.
;

Две седмици след първата трансплантация обаче органът е отхвърлен. Налага се да бъде направена втора.

За мое голямо щастие и късмет в Университетска болница в Тулуза успяха да ми направят изследвания и да ме подготвят за една успешна бъбречна трансплантация. Но лечението ми продължава непрекъснато в Александровска болница. Девет. Две трансплантации, две експлантации, една пластика и три байпаса. Дъщеря ми също носи това фамилно заболяване и се надявам да мога да ѝ помогна, да не се наложи, защото има и случаи, в които може да не се развие заболяването.

Сила в борбата за живот, Димитър получава от семейството и работата си. Мъжът поддържа картините в Националната галерия "Квадрат 500", позната като "Българския Лувър".

Откъсвам се от външния свят и тук ми е като райско място.
;

През свободното си време художникът рисува свои картини.

Заради заболяването нямах възможност много да се развивам както ми се искаше, но имам около 30 самостоятелни изложби, около 20 общи изложби и миналата година успях да стана член на Съюза на българските художници. Сега се чувствам чудесно. Всичко е наред, работя нормално, живея си вкъщи. Имам свободата да пътувам много, което много обичам. Посещавам много изложби в България и в чужбина.

За присаждане на бъбрек чакат над 1000 българи. Основните затруднения при трансплантацията на органи се дължат на недостига на донори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радина Червенова: Новините всъщност са най-доброто място в една телевизия
Радина Червенова: Новините всъщност са най-доброто място в една телевизия
Всеки осми човек в България има бъбречни заболявания
Всеки осми човек в България има бъбречни заболявания