Над 1000 българи чакат за трансплантация на бъбрек, по данни на Изпълнителната агенция по трансплантациите. Какъв е животът преди и след присаждането на орган, разказва Паулина Найденова.

Бъбреците на художника Димитър Анастасов спират да функционират, когато е на 44 години. Мъжът страда от поликистоза - генетично заболяване, което води до хронична бъбречна недостатъчност.

Около три месеца не можех да се храня и да пия вода. Единственото спасение беше хемодиализното лечение. Баща ми също носеше това заболяване. То е генетично.

Наследник на заболяването е и сестрата на Димитър Анастасов.

Винаги съм знаел, че заболяването е нелечимо, че в един момент бъбреците ми ще спрат да функционират. И се бях подготвил. Даже намерих една изрезка от вестник, която си я пазих повече от 15 години за една фондация от Ню Йорк. След като ми спряха бъбреците да функционират, успях да спечеля един грант от фондация от Ню Йорк, която успя да ми финансира първата трансплантация.
Всеки осми човек в България има бъбречни заболявания

Всеки осми човек в България има бъбречни заболявания

В България честотата на бъбречните заболявания е 12,84% или всеки осми човек в страната, заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. Емил Паскалев...

Две седмици след първата трансплантация обаче органът е отхвърлен. Налага се да бъде направена втора.

За мое голямо щастие и късмет в Университетска болница в Тулуза успяха да ми направят изследвания и да ме подготвят за една успешна бъбречна трансплантация. Но лечението ми продължава непрекъснато в Александровска болница. Девет. Две трансплантации, две експлантации, една пластика и три байпаса. Дъщеря ми също носи това фамилно заболяване и се надявам да мога да ѝ помогна, да не се наложи, защото има и случаи, в които може да не се развие заболяването.

Сила в борбата за живот, Димитър получава от семейството и работата си. Мъжът поддържа картините в Националната галерия "Квадрат 500", позната като "Българския Лувър".

Откъсвам се от външния свят и тук ми е като райско място.
Димитър поддържа експозициите в софийския „Квадрат 500“
Димитър поддържа експозициите в софийския „Квадрат 500“ © БНТ

През свободното си време художникът рисува свои картини.

Заради заболяването нямах възможност много да се развивам както ми се искаше, но имам около 30 самостоятелни изложби, около 20 общи изложби и миналата година успях да стана член на Съюза на българските художници. Сега се чувствам чудесно. Всичко е наред, работя нормално, живея си вкъщи. Имам свободата да пътувам много, което много обичам. Посещавам много изложби в България и в чужбина.

За присаждане на бъбрек чакат над 1000 българи. Основните затруднения при трансплантацията на органи се дължат на недостига на донори.