Трите сепаратистки партии са на път да си възвърнат абсолютното мнозинство в регионалния парламент на Каталуния. Първа политическа сила в него обаче ще бъде партия "Граждани", която се бори за запазване на целостта на Испания. Това показват частичните резултати от вчерашните регионални предсрочни избори, които преминаха при много висока избирателна активност, въпреки че ден преди изборите 20% от избирателите не бяха решили за кого да гласуват.

Не е много ясно кой е победителят на регионалните избори в Каталуния. И двете страни декларираха победа снощи след края на изборния ден. Трите сепаратистки формации печелят наистина достатъчно гласове, за да сформират мнозинство в следващия каталунски парламент.

Партията на Карлес Пучдемон "Заедно за Каталуния", на Ориол Жункерас Републиканската левица и кандидатурата за Народно единство спечелиха 70 гласа. 68 са нужни за мнозинство в 135-местния парламент. Тази победа обаче не трябва да ги прави много щастливи, защото те губят гласове в сравнение с вота от 2015 г. Най-голямата политическа формация е партия, която се обявява за единството на Испания - партията "Граждани" начело с Инес Аримадас.

Големият удар е срещу Народната партия на премиера Мариано Рахой. Каталунското крило на партията печели 4 гласа в 135-местния каталунски парламент в сравнение с 11, които държеше до момента. Като брой гласове партиите, които се обявяват против отцепването събират 52% от гласовете на каталунци срещу 48% в полза на просепаратистки настроените формации. Каталунският избирателен закон обаче е построен по подобие на този в САЩ - той дава по-голяма тежест на по-малко населените места на Каталуния и така партиите, които се обявяват за единство печелят по-малко места в каталунския парламент.


В студиото на "Денят започва" темата коментира и журналистът Владислав Пунчев:

Владислав Пунчев, журналист: Първо трябва да се види как ще се сформира парламента, който трябва да бъде сформиран най-късно до 23 януари като процедурата предвижда новоизбраният председател на парламента да предложи кандидат за премиер. Изобщо не е ясно гласуването на тази кандидатура до какво ще доведе. Освен прецедента, който се случи в Каталуния с тези избори, има поне 14 бивши депутати, които са разследвани, които са в затвора. Има и един бивш премиер, който е в "изгнание", както той обича да казва мъченически, а другият - неговия вицепремиер е в затвора. Не е ясно и съдебния елемент как точно ще дефинира бъдещето на каталунския парламент, т.е. не е изключено да има суспендиране на мандати. Не е ясно евентуално и хипотетично, ако Пучдемон бъде гласуван за нов - стар премиер. Всъщност, когато се върне в Испания, той трябва да бъде арестуван, тъй като срещу него има повдигнато обвинение. Що се отнася до големите губещи и до големите победители, вотът наказа управляващата в Испания Народна партия. А другото наказание е срещу Кандидатура дел унидат популяр, които всъщност дърпаха конците на този процес на сеционизъм и които 10-на депутати ще имат 4-ма. И в крайна сметка не е ясно и формацията "Подемос", която ще има 8 депутати - от една страна, те са антисистеман партия, от друга страна се обявяват против отцепване и независимост на Каталуния. Така, че е ясно те като балансьор каква роля ще изиграят във формирането на следващия парламент.
Сепаратистките партии с мнозинство в каталунския парламент

Сепаратистките партии с мнозинство в каталунския парламент

Либералната формация "Граждани" е получила най-много места на избори за местен парламент в Каталуня. Въпреки това трите партии, подкрепящи независимос...

© БТА