Как ще изглежда новият Европейски парламент? Темата в Сутрешния блок на БНТ коментира бившият външен министър Ивайло Калфин.

Тези, които си остават вкъщи, на практика гласуват за първите - ГЕРБ и БСП. Така не е представителна демокрацията, не е нормално това, коментира Калфин относно ниската избирателна активност.

По-високата активност в Европа пренареди Европарламента и тя се дължи на излизането на националистическите нации. Масовото излизане на хора беше, за да запазят ЕС такъв, какъвто е, категоричен е Калфин.

Ивайло Калфин, бивш външен министър: Европейските граждани държат на ЕС. Тези приказки "Европа на нациите" са измислени, така че става въпрос за една трайна кампания за разклащане на ЕС и очевидно, европейските граждани искат да го запазят.

Сигурно ще има размествания, но важното е, че мнозинството е проевропейско. Повече преговори и повече компромиси ще трябва да има, допълни Калфин.

И още - кой ще застане начело на Европейската комисия, вижте целия разговор с Ивайло Калфин във видеото!

Ще постигнат ли консенсус евролидерите за председател на Европейската комисия?

Ще постигнат ли консенсус евролидерите за председател на Европейската комисия?

Лидерите на страните от Европейския съюз се събират днес в Брюксел, за да обсъждат разпределието на важните постове - председателските места в Европе...