НОВИНИ

Какъв ще бъде политическият ефект от нападението на "Шанз-Елизе"

Терористичната атака в центъра на Париж може да повлияе върху разпределението на гласовете в неделя, особено на решението на хората, които още не са направили своя избор, смятат анализатори.

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 21.04.2017
Чете се за: 01:34 мин.
По света
Стефан Манов - анализатор и председател на Обществения съвет на българите във Франция: Вероятно ще ориентира някои от избирателите, колебаещите се избиратели. Първият прочит на нещата е, че този атентат може да е в полза на Марин Льо Пен, която през последните няколко седмици беше в процес на ерозиране на нейния електорат и плавно спадане, така че в момента е и даже под Макрон. Но този прочит може би не е правилен. Вероятният според мен бенефициент на ефекта от атентата е по-скоро Франсоа Фийон.

Стефан Манов, който от години следи политическия живот във Франция посочва, че голяма част от французите са против двете основни цели в програмата на Марин Льо Пен - излизането от Евросъюза и отказът от еврото. Според него Фийон може да предолее разликата от няколко процента, която го дели от Льо Пен и Еманюел Макрон и да стигне до балотаж.

Стефан Манов - анализатор и председател на Обществения съвет на българите във Франция: Франсоа Фийон още от самото начало на своята кампания дори преди първичните избори миналия ноември, заложи на един твърд дискурс срещу ислямския тероризъм.

Според журналиста от вестник Льо Монд Филип Брусар, атентатът няма да повлияе на резултата в неделя.

Филип Брусар - журналист от в-к "Монд": Но той ще има влияние върху атмосферата, в която ще протекат изборите. В момента, в който гражданите ще отидат да гласуват ще има едно усещане за страх, но не мисля, че ще промени избора, който французите ще направят.

Претендентите в битката за Елисейския дворец осъдиха терористичните действия. Центристът Еманюел Макрон призова за солидарност със силите за сигурност, и с близките на убития и ранените.

Еманюел Макрон - независим кандидат за президент: През следващите години предизвикателството пред нас ще е борбата с тероризма. Защото няма да го изличим за една нощ, а за финалната права на кампанията ни предизвикателството е, от една страна, да дадем отговор, за хвърлим светлина върху демократичния избор в този контекст. Но никога да не се поддаваме на страха.

Лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен призова за незабавни мерки срещу хората с досиета за радикализация и възстановяване на граничния контрол.

Марин Льо Пен, кандидат за президент от Националния фронт: Ако бъда избрана за президент, ще задействам незабавно и без колебание този боен план срещу тероризма и наказателната слабост.

В моменти като този Франция трябва да покаже на враговете си, че е обединена и не се страхува, посочи кандидатът на десницата Франсоа Фийон.

Франсоа Фийон, кандидат за президент на партия "Републиканците": Във война сме и тя ще е дълга. Врагът е силен, има много мрежи, съучастниците му живеят сред нас и край нас. Някои хора още не са осъзнали мащаба на злото, което ни заплашва и срещу което, аз лично планирам да се боря с желязна воля.

Предстоят избори с много неизвестни, които могат да променят политическата карта на Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
144-то училище Народни будители празнува 30-годишен юбилей
144-то училище "Народни будители" празнува 30-годишен юбилей
Ивелина Василева: Важно е да се изясни има ли риск за здравето на хората
Ивелина Василева: Важно е да се изясни има ли риск за здравето на хората