НОВИНИ

Какъв ще е курсът на кабинета "Мей"

Какъв курс поема Великобритания с Тереза Мей начело, министър по Брекзит и Борис Джонсън външен министър? Коментар от Лондон на Валентин Илиев.

bnt avatar logo
от Валентин Илиев
18:06, 14.07.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Вестник „Дейли мейл" сравни завръщането на новия външен министър на политическата сцена с „възкръсването на Лазар". Назначението на Джонсън, известен с хапливия си хумор и неординарно поведение, предизвиква и широк отзвук в чужбина.

В радиоинтервю френският министър на външните отношения, Жан Марк Еро, сравни Джонсън с лъжец, който е „изправен с гръб до стената". Според източници на BBC в Eвропарламента, мнозина там са на мнение, че назначаването му на поста е „неуместна шега, а британците са загубили разсъдъка си". Именно пиперливи „шеги" на Борис Джонсън по адрес на различни държавници едва ли ще му бъдат от полза като първи дипломат на Короната. Преди два месеца той написа поема за турския президент Ердоган и една коза, а след подкрепата на Барак Обама за оставането на Великобритания в евросъюза коментира родословното дърво на американския президент.

На въпрос дали ще поднесе извинения на мнозината засегнати Борис Джонсън заяви:

Борис Джонсън - министър на външните работи на Великобритания: „Ами, както вече казах, Съединените американски щати ще бъдат първи на опашката. Благодаря Ви".

За разлика от бившия кмет на Лондон, оставането на досегашния външен министър Филип Хамънд в правителството на Тереза Мей беше очаквано.

На вълнуващия всички въпрос каква ще бъде ролята на Великобритания в света след референдума Хамънд заяви:

Филип Хамънд - министър на финансите на Великобритания: „Най-голямото предизвикателство е да стабилизираме икономиката Великобритания е отворена за бизнес. Ние няма да обърнем гръб на света".
;

Не толкова ясен за своите приоритети бе Дейвид Дейвис, когото премиерът Мей назначи на новосъздадения пост Министър по въпросите на излизането от Европейския съюз.

Дейвид Дейвис - министър по въпросите за излизане на Великобритания от ЕС: „Ще решим какви да бъдат приоритетите ни колективно. А дали такъв ще бъде достъпът до общия пазар - нека изчакаме, за да видим".

Дейвид Дейвис е бивш председател на Консервативната партия и е един от ветераните - евроскептици. Не такива обаче са министрите на отбраната Майкъл Фалън и на здравеопазването - Джереми Хънт, които запазват постовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Гунев: Антитерористичният закон ще повиши ефективността на службите
Филип Гунев: Антитерористичният закон ще повиши ефективността на службите
Специален бус за хора с увреждания в Цар Калоян
Специален бус за хора с увреждания в Цар Калоян