НОВИНИ

Каква е била корупционната схема в ДАИ - Благоевград?

10 от първоначално задържаните около 30 инспектори от "Автомобилната администрация" в Благоевград, са с обвинения за корупционни практики и остават в ареста за 72 часа. Сред тях са роднина на служител от Министерството на транспорта и съпругът на прокурор от специализираната прокуратура.Вижте прякото включване на Ирина Николова.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Ирина Николова
20:20, 25.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Задържаните инспектори са контролирали дейността на транспортни фирми в Благоевградска област.

Даниела Начева - зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: Начинът, по който е извършвана проверката и установяването на сериозни нарушения, които по закон е следвало да се санкционират с хиляди левове, са били замествани с дребни нарушения.

Така, за да избегнат глоби до 5000 лева, фирмите били принуждавани да плащат по 300 евро подкуп, а инспекторите ги санкционирали с около 200 лева и подправяли документи, за да напишат, че нарушенията не са сериозни.

По схемата са били изнудвани около 30 фирми, предимно с управители чужденци, които се представлявали от български счетоводни кантори. Имало случай, в който управителят отказал да плати подкуп, но счетоводителят дал парите, защото се страхувал от последствията за фирмата.

Даниела Начева - зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: Пликовете с парите, съдържащи подкупите, са предоставени под документите, които проверяващите са изисквали във връзка с проверката. Те са предоставяни в работните помещения на инспекторите.

По случая е използван целият набор от Специални разузнавателни средства.

Главен комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Които дадоха възможност, както да се фиксират даването на такива подкупи, така и разделянето им между тези служители.

Сред задържаните инспектори са роднина на служител от Министерството на транспорта и съпругът на прокурор от криминалния отдел на специализираната прокуратура.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Всичко това се е случило и няма някакви действия за покровителстване, за пречене на това нещо.

До края на седмицата ще стане ясно дали прокуратурата ще поиска постоянен арест за задържаните инспектори.

Вижте във видеото какво разказаха шофьори, които са пострадали от корупционната схема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Визионерска реч на Еманюел Макрон пред двете камари на Конгреса във Вашингтон
Визионерска реч на Еманюел Макрон пред двете камари на Конгреса във Вашингтон
 Домбровскис: Приемат България в чакалнята на еврозоната до месеци
Домбровскис: Приемат България в чакалнята на еврозоната до месеци