Юристът Борислав Цеков определи предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман като необоснован акт.

"Аргументите са бланкетни, пришити като че ли към едно решение, което е взето вън от съдебната зала и противоречат на самия дух на института на условното предсрочно освобождаване", заяви Цеков.

Според Стоян Панчев този казус надраства себе си и става част от по-големи процеси в съдебната система. "Това до голяма степен го опорочава. Не можем да говорим толкова за самия казус, защото предстои важен избор в съдебната система. Виждам използване на казуса за други цели".

Панчев смята, че общините нямат достатъчно инструменти да бъдат част от създаването на условия за бизнес в България. "Те са по-скоро харчещи бюджети, отколкото създаващи. Причината за това е, че има централизирана система и първа стъпка за подобряване на тази ситуация би била децентрализацията", поясни той.

"Парите в София винаги ще са повече, отколкото на други места. Но самата София е централизирана. Тя има райони, които биха могли да имат собствени бюджети и собствено управление. Има изследване, което показва, че има сериозна разлика между северозападна София и югозападна София", обясни Панчев.

По казуса със сметосъбирането в София Цеков заяви, че преобладаващата европейска практика е тази дейност се упражнява от частни оператори. В София има смесен модел.

Вижте целия разговор във видеото.