НОВИНИ

Каква е личната история на създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг е най-младият милиардер в света. Към днешна дата състоянието на основателя на Фейсбук е почти 80 милиарда долара. Екранизиран герой в киното, модел за подражание на младите, той е сред най-влиятелните мъже на планетата.Вижте най-любопитните факти в историята на някогашния вундеркинд и днешен милиардер от международния ни редактор Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:00, 19.02.2020
14739
Чете се за: 01:54 мин.
Още

Възходът на Марк Зукърбърг започва от стаята му в общежитието на Харвард, когато е на 19 и когато с още няколко свои колеги старитра Фейсбук на 4 февруари 2004 г.

Марк Зукърбърг е роден на 14 май 1984 г. в Уайт Плейнс, град северно от Ню Йорк. Баща му е зъболекар, майка му психиатър. Марк е единствено момче от четири деца. Типичен представител на поколението Y, той се занимава с програмиране в училищните си години и разработва мрежова версия на игра, както и програма за управление на графика на баща му. Наетият му учител го нарича чудо.

От Майкрософт се опитват да го привлекат, но младежът влиза в Харвард, във факултета по психология. Изучава латински и древногръцки, и е запален е по фехтовката. Посещава курсове по IT технолoгии. Характеризира се като хакер по призвание.

Най-големият риск е да не се поемат рискове, казва Зукърбърг и очевидно прилага това правило в живота си.

Точно в Харвард го осенява идейта за уебсайт, чрез който студентите да си общуват. Дотогава съществуват указатели със снимки и лична информация за учащите. Такъв е имал и колежът на Марк. Той решава да го въведе за университета, а после и за други учебни заведения, които имат социални контакти с Харвард като Станфорд, Йейл и Колумбия.

Така с още няколко приятели Марк създава Фейсбук. В него доминира любимият син цвят на Зукърбърг, защото той не различава добре зелено и червено.

Студентите се местят в Пало Алто в Силициевата долина. Повече не се връщат в Харвард. Отказват да продадат компанията на корпорация. Американски предприемач инвестира във Фейсбук и през юли 2009 г. тя има вече 500 милиона потребители. Различни корпорации започват да влагат в нея. Зукърбърг става финансово независим само за три години.

През 2010 г. "Форбс" го обявява за най-младия милиардер. Тогава е на 26. Две години по-късно Фейсбук дебютира на нюйоркската фондова борса.

Едно просто правило за истинска промяна на нещата е да се започва винаги от най-простото, а не от най-трудното, обяснява младият богаташ.

Зукърбърг се жени за Присила Чан, амерканка с китайски произход. Имат две дъщери, Макс и Оугъст, а заради семейството на жена си Марк учи китайски.

Американско списание за стил го определи за най-зле облечения жител на Силициевата долина. Марк свързва небрежното си облекло с мисия. "Причината да нося един и същ тип дрехи е много проста: постоянната ми грижа е да улесня максимално съществуването си, за да мога да се концентрирам върху най-добрия начин да служа на обществото".

Присеединява към така наречената Клетва за дарение на Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Това означава, че ще дава за благотворителност поне половината от от състоянието си. Двамата със съпругата му Присила имат организация с филантропска цел.

Но не всичко е розово около Фейсбук. Преди две години Зукърбърг даде показания пред Конгреса след обвинения, че британска аналитична компания е използвала иинформация от профилите в социалната мрежа,за да повлияе на изборите в САЩ през 2016 г. Основателят на Фейсбук призна, че е направил грешка.

На тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността се изказа за частичен контрол на държавата в сферата на интернет. По-точно в изборния процес, политическите дискусии, защитата и трансфера на данни.

В момента почти всеки трети жител на планетата ползва социалната мрежа на Зукърбърг.

Холивуд отрази зараждането и влиянието на Фейсбук с филма "Социална мрежа", който Зукърбърг не харесва. Той оспорва показаните факти, отнасящи се до съдебните дела с бившите му партньори и заявява, че единственото съответствие е прочутата му сива фланелка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор на Хърватия подаде оставка след масонски скандал
Главният прокурор на Хърватия подаде оставка след масонски скандал
Българска компания спечели престижна награда на икономически форум в Берлин
Българска компания спечели престижна награда на икономически форум в Берлин