НОВИНИ

Каква е опасността от пренасяне на морбили у нас?

Разрастват се заболелите от морбили в Сърбия. Над 4000 са заразени от началото на годината, а епидемията вече е взела поне 12 жертви. Гнезда на морбили има в близост до нашата граница. Инкубационният период е 21 дни, но най-голямата вероятност да се прояви заболяването е до седмица. Това заяви в "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Още за това, пролетните вируси, настъпващия сезон на комарите и вируса "ласа", вижте във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 26.03.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Според експерти епидемията се дължи на ниския имунизационен обхват. Морбили има в Северна Гърция и малко случаи в Македония. През миналата година най-много случаи има в Румъния. Анализирайки случаите, има сравнително висока смъртност, каза проф.Кантарджиев, който заяви, че е много важен чистият въздух, хората да не стоят в затворени помещения, в които има много хора и да избягват контакт с по-млади хора и деца.

От началото на годината у нас има единични случаи на морбили при момиче на 17,18 години, което се е върнало от Гърция, съобщи проф.Кантарджиев. Миналата седмица има случай на майка и дете с морбили, които идват от Италия с ферибот през Гърция, но те са стигнали с линейка до инфекциозна болница благодарение на медицинския екип на граничния пункт.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Всички деца, които са навършили 12 месеца, трябва да бъдат ваксинирани с триваксината за морбил, заушка и рубеола. Другото, което трябва да се спазва, у нас е след връщане от чужбина, особено Сърбия или Западна Европа, човек да не се среща с деца под 1-годишна възраст през първата седмица.

Проф.Кантарджиев заяви, че ние сме единствената европейска държава, в която здравеопазната система е успяла да ликвидира разпространението на морбили. В студиото на "Денят започва" той заяви, че в момента няма грипна епидемия, а пролетните вируси с кашлица и хрема не правят усложнения и са 10 пъти по-малко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат спасените от замръзване щъркели отново на свобода
Пускат спасените от замръзване щъркели отново на свобода
Започва кампанията Заедно да почистим София пролетно
Започва кампанията "Заедно да почистим София пролетно"