Втори ден на срещата на върха в Брюксел. Късно снощи европейските лидери се споразумяха Европа да стане климатично неутрален континент до 2050 година. Единствено Полша отказа да се ангажира с тази цел заради силната зависимост на икономиката й от въгледобива. Евролидерите се разбраха също така ядрената енергия да остане част от енергийния микс на държавите, които настояват за това.

Премиерът Бойко Борисов определи като голяма битка дискусията, свързана с ядрената енергия. И наистина евролидерите се разбраха за това държавите, които използват ядрена енергия да продължат да го правят. Всъщност по този начин ядрената енергия не само се реабилитира, но е алтернатива на въглищата и е част от преминаването към зелена икономика. В тази връзка Борисов коментира и инвеститорския интерес към дострояването на АЕЦ "Белене". Той каза, че инвеститорски интерес има от всички големи световни фирми от Китай, Корея, Русия, САЩ. Друга алтернатива на въглищата според българския премиер е и природният газ и в това отношение според него България би могла да се превърна във важен газорапределителен център на Балканите.

Бойко Борисов, министър-председател: "Балкански поток" дава възможност, ако кажем след 15-25 години, плавно да затваряме въглищните централи, трябва да ги заместим тези централи, според мен най-подходящо ще е газ, сиреч ние трябва да гарантираме газовите доставки. Ние ги гарантираме по два начина - с интерконектора с Гърция, където даваме възможност да идва газ и от Азербайджан, и втечнен газ. При посещението си в САЩ ние направихме огромна крачка с това, че САЩ признаха България за основен газоразпределител на Балканите и го включихме нашия газов хъб Балкан. Това е включване и в стратегията на ЕК. Сиреч, това, което навремето президентът Путин казваше - искам железни гаранции, в момента ние имаме подписани за газоразпределението в България и с ЕК, и със САЩ. И сега никой не поставя под въпрос по тази тема.

Друга важна тема е и Брекзит и изборите, които се проведоха във Великобритания. Премиерът Борисов поздрави Борис Джонсън за победата и каза, че това е добра новина, защото по този начин Брекзит ще бъде осъществен до 31 януари, както искат и евролидерите.