В сряда социалните мрежи Фейсбук, Инстраграм и WhatsApp се сринаха. От Фейсбук обявиха, че причината е промяна на сървърната конфигурация, но не се пояснява нищо конкретно. Какво породи този срив и има ли сигурност за нашите лични данни в интернет пространството коментира Димитър Ганчев от интернет общество - България в сутрешния блок на БНТ.

Вижте още във видеото:

Димитър Ганчев сподели, че обществото е много заинтригувано какво се точно се е случило и защо до момента нищо конкретно не се съобщава.

Димитър Ганчев, Интернет общество - България: Необичайно е толкова дълго да не казват, при предишни подобни случаи излязоха с доста детайлно описание. Можем само да гадаем какво се е случило, според мен е свързано с ауторизацията на потребителите. Но начинът, по който се случи, не подсказва, че е атака, а вътрешна грешка, която няма как да отгатнем. Според мен е промяна, която те са правили и не са съобразили.

Димитър Ганчев допълни, че е възможно да е направена в алгоритмите си или начинът, по който са съхраняват данни за потребителите.

Промяна в сървърната конфигурация е причина за срива на Фейсбук

Промяна в сървърната конфигурация е причина за срива на Фейсбук

Фейсбук обяви, че промяна на сървърната конфигурация е станала причина за вчерашния срив на социалната мрежа. Той продължи около 12 часа и засегна го...

Той допълни, че това виртуално пространство винаги е било несигурно.

Димитър Ганчев, Интернет общество - България: Когато предоставяме личните си данни, те са достъпни за всички. Подобен тип компании могат да разпространяват нашите данни. Не можем да избегнем този процес все още, но могат да се въведат законови регламенти.

Ганчев сподели, че сривът е продължил около 21 часа. Според него социалната мрежа е загубила около 10 млн. долара от рекламодатели, но по-големият проблем е повредената репутацията на компанията. Той коментира, че голяма част от бизнесите са установили, че е рисковано цялата им дейност да е съсредоточена в една социална мрежа и биха потърсили други алтернативи, изнасяйки част от разходите си.

Най-големият срив в историята на „Фейсбук“: Отричат слуховете за хакерска атака

Най-големият срив в историята на „Фейсбук“: Отричат слуховете за хакерска атака

14 часа продължи кризата на социалните мрежи - фейсбук, инстаграм и WhatsApp. Платформите се сринаха, обменът на данни прекъсна, но сега от компанията...