НОВИНИ

Каква е руската версия за предполагаемата химическа атака в Дума?

Русия представи в Хага своята версия за случилото се в сирийския град Дума на 7 април. В централата на Организацията за забрана на химическите оръжия дойдоха свидетели от Сирия. Заради предполагаемото нападение Съединените щати, Великобритания и Франция извършиха въздушни удари срещу Сирия.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:07, 26.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

В Хага пристигнаха 17 сирийци, за да свидетелстват за случилото се в град Дума. На пресконференцията присъства и 11-годишният Хасан, който разказа какво е видял на 7 април.

Хасан Диаб: Бяхме в мазето, чухме викове от улицата, че трябва да отидем в болницата. Уплашихме се, отидохме през тунела. Започнаха да ни обливат с вода, не знам защо.
Александър Шулгин, постоянен представител на Русия в ОЗХО: Това, което се случи на 7 април в предградието на Дамаск - Дума, беше провокация, замаскирана като химическа атака, но за нас това не беше изненада. В техническия съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия бяха получени много съобщения, че се готви провокация.

Заместник постоянният представител на Сирия в Организацията обясни, че отначалото на годината сирийското правителство е изпратило около 100 предупреждения за готвен от терористи инцидент, за който ще бъдат обвинени проправителствените войски.

Д-р Хасан Абит, зам.представител на Сирия в ОЗХО: Сирия вече няколко пъти потвърди, че не е използвала химически оръжия и че е предала целия си арсенал през 2013 година.

Постоянните представители на повечето западни държави в Организацията за забрана на химическите оръжия отказаха да присъстват на пресконференцията. Френският представител нарече представянето на свидетели "неприличен маскарад", а Великобритания определи пресконференцията като "ефектен номер".

Според британския посланик в Организацията Русия се опитва да подкопае работата на инспекторите, които сега са в Сирия, за да търсят доказателства за нападението.

Вчера експертите за втори път бяха в Дума. Първото им посещение в града беше почти две седмици след предполагаемата химичисека атака. Според организацията "Белите каски", която първа съобщи за нападението, на 7 април в Дума са загинали около 40 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ
Екуинокс с първи концерт пред родна публика преди Евровизия
"Екуинокс" с първи концерт пред родна публика преди Евровизия