НОВИНИ

Каква е съдбата на джихадистите-чужденци след „Ислямска държава“?

Великобритания отхвърли призива на Доналд Тръмп чуждестранните бойци от „Ислямска държава" да бъдат връщани в страните им. Германия е готова да съди германски джихадисти, но според Берлин на този етап репатрирането им е много трудно. Белгия призова за преценяване на рисковете за сигурността. В Сирия продължава настъплението към последния бастион на Ислямска държава. Нейни бойци вече контролират по-малко от половин квадратен километър.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:40, 18.02.2019
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Североизточна Сирия. Бежанският лагер Ал Хол, намира се близо до последния бастион на Ислямска държава - Багуз. Превърнал се е в дом за около 25 - 30 хиляди души, повечето са избягали от сраженията с джихадистите.

В една част на Ал Хол могат да се чуят всякакви езици. Тук кюрдските бойци охраняват строго, претърсват дори децата. Това е отделението за така наречените "булки на джихада". Жените-чужденки, присъединили се към Ислямска държава, за да създадат семейства.

От 2013-та в Ислямска държава е имало над 41 хиляди чужденци от 80 държави. Една-четвърт от тях са били жени.

;

За 6 години в редиците на джихадистите са влезли хиляди европейци. Най-голям е бил контингентът от французи. Почти 1 900. Следвани от германци, британци, белгийци и шведи. Една трета са се върнали в родините си, където са разследвани и поставяни в списъци за наблюдение.

Никол Белубе, министър на правосъдието на Франция: Изправени сме пред нова геополитическа ситуация. Но засега политиката на Франция не се променя. Разглеждаме случай по случай.

По-радикалните бойци са осъждани. Може да им бъде отказано и гражданство.

Хейко Маас, министър на външните работи на Германия: Връщането на бойци на Ислямска държава, техните жени и деца ще е възможно само, ако срещу тези хора започне незабавен процес и бъдат задържани още при пристигането им. Засега това е невъзможно.
;

Шамима Бегум. Вече е на 19. Прочу се преди четири години, след като избяга с приятелките си от лондонско училище, за да стане "булка на джихада". От три месеца Бегум е в лагера Ал Хол. Преди дни британката роди третото си дете. Първите две са мъртви. Не съжалява, че е била част от Ислямска държава, но сега иска да се върне във Великобритания. Британският вътрешен министър предупреди, че ще направи всичко възможно, за да спре връщането ѝ.

Шамила Бегум: Те нямат доказателства, че правя нещо опасно. Аз отидох в Сирия, за да съм съпруга.

Съпругът ѝ е холандец. Той е в сирийски затвор. Около 1000 чужденци са били пленени през последните месеци в Северна Сирия. Очаква се броят на заловените джихадисти от Европа да се увеличи през следващите дни с решаващата битка за Багуз. В последния бастион на Ислямска държава все още е една от приятелките от лондонското училище на Бегум. Другите, с които тя избяга в Сирия, са мъртви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Карлово отбелязват 146 г. от гибелта на Васил Левски
В Карлово отбелязват 146 г. от гибелта на Васил Левски
20 са общо лабораторно доказаните случаи на морбили в страната
20 са общо лабораторно доказаните случаи на морбили в страната