НОВИНИ

Защо британецът Джо Робинсън е с повдигнати обвинения в тероризъм?

Двете българки - Веселина и дъщеря й Мира, които бяха арестувани в Турция по подозрение в тероризъм, са заедно в Измир. Там те ще изчакат на Мира да й бъде отменена наложената мярка за неотклонение и забраната да напуска страната. Арестуваният заедно с българките - британец Джо Робинсън остава в ареста, и в понеделник предстои да се яви пред съда, съобщава Би Би Си. Тримата бяха задържани заради връзки с кюрдските сили в Сирия, които според Анкара подпомагат кюрдските сепаратисти в Турция.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:51, 29.07.2017
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Джо Робинсън на покрива на бивше училище заедно с кюрдски войници в град Серин, близо до брега на река Ефрат в Сирия. Всички те се отбраняват с автомати "Калашников" от атентатори-самоубийци от терористичната организация "Ислямска държава", които се опитват да пробият 4-метровите стени на сградата. През първите три дни на обсадата 23 джихадисти са атакували бившето училище. Това е най-опасният момент от пътуването на Джо Робинсън в Сирия, а историята на целия му 5-месечен престой описва самият той в писмо, озаглавено - "Пътуване до портите на ада".

Джо е част от култура, за която ислямския тероризъм е символът на злото. Пред британското издание Бизнес инсайдър той разказва, че децата от неговото поколение са гледали как се срутват кулите на Световния търговски център, как атентатите са били винаги по новините. Още като малък желае да се включи в редиците на армията и на 18-годишна възраст става част от полка на херцога на Ланкастър. Като войник отива на мисия в Афганистан и Кения, но след травма се налага да се откаже от армията. По това време започва да се интересува и от ситуацията в Сирия.

На 26 юни 2015 г. 38 души загиват при атентат в Тунис, сред тях са и 30 британци. Ден след трагедията Джо взема решение да тръгне за Сирия и да се бие на страната на Силите за защита на народа, подкрепяни от коалицията ръководена от Съединените щати. Организира пътуването като се свързва с представител на кюрдските бойци в Сирия през социалните мрежи.

В продължение на 5 месеца той е медик в редиците на Силите за защита на народа в един от най-кървавите периоди от сирийската война. На 26 ноември 2015 г. - денят, в който се връща обратно в родната Великобритания той е задържан на летището в Манчестър по подозрения в тероризъм и остава в ареста в продължение на 10 месеца.

Джо Робинсън: Когато се върнах, вече бях с етикет - всички медии съобщаваха за моя арест по подозрения в тероризъм. Беше много стресиращо - финансово, емоционално.

Думи на Джо Робинсън в интервю за телевизия "Russia today" след задържането му през 2015 г. Тогава арестът на британеца е е в центъра на медийното внимание в момент, когато всички граждани на западни държави, пътували до Сирия са обект на строго наблюдение. Джо е освободен и всички подозрения срещу него се оказват неоснователния. Неговият случай, обаче, предизвиква дебат във Великобритания какви трябва да са антитерористичните мерки спрямо граждани, отишли да се бият срещу, а не на страната на джихадистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът пред студенти: Популизмът не е довел никоя държава до добър изход
Премиерът пред студенти: Популизмът не е довел никоя държава до добър изход
През август има опасност от мъртво вълнение в морето
През август има опасност от мъртво вълнение в морето