НОВИНИ

Каква музика ще изпълнява Гвардейският представителен духов оркестър?

Точно след 2 часа пред паметника на Незнайния войн ще се проведе церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев. Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България, а по време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. Какви произведения ще изпълнят оркестрантите и защо се изпълняват точно 21 топовни салюта? Диана Миткова провери на една от репетициите им.

Диана Миткова
от Диана Миткова
08:53, 22.01.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

През годините има различни версии за това защо топовните салюти са точно 21. Най-вероятно от традициите във флота. Със салютите корабите демонстрират добронамереност към домакините, когато влизат в чуждо пристанище. В церемонията по предаването на властта след топовните салюти новият и старият президенти поднасят венец пред паметника на Незнайния войн, който пък символизира единството на нацията. Следва тържественият марш на гвардейците.

Майор Ради Радев - главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър: Всеки един оркестрант в гвардейския оркестър, за него ще бъде чест да участва в тази церемония, отговорност преди всичко. Произведенията, които ние ще изпълним по време на церемонията са обвързани с българския протокол. Оркестърът ще изпълни "Срещен марш", за среща на победителите, Химн на Република България, "Ботев марш" и разбира се абсолютно целия почетен строй и караул ще мине в тържествен марш с "Весели в боя".

В този си вид церемонията по предаването на властта ще се проведе за втори път.

Старшина Тодоров - военен оркестрант в Гвардейския представителен духов оркестър: Всичко това остава в историята и в един ден да можеш да кажеш, че си бил част от този състав, който е изпълнил това нещо.

БНТ: На такъв ден повече музиканти или така да кажем повече войници се чувствате?

Старшина Тодоров - военен оркестрант в Гвардейския представителен духов оркестър: Ние сме длъжни да се чувстваме и двете, защото сме професионалисти. Ние сме военни музиканти. Нашата работа е такава, че да сме и войници и музиканти.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти помагат на деца с увредено зрение
Студенти помагат на деца с увредено зрение
Росен Плевнелиев пред БНТ: Мое е решението да не се кандидатирам за втори мандат
Росен Плевнелиев пред БНТ: Мое е решението да не се кандидатирам за втори мандат