НОВИНИ

Каква промяна се задава с новия престолонаследник в Саудитска Арабия?

Какво ново се задава в Саудитска Арабия със смяната на престолонаследника. С указ крал Салман назначи за нов престолонаследник своя 31-годишен син - принц Мохамед бин Салман на мястото на своя племенник. Новият избраник е реформатор, натоварен с надежди да преведе страната през вътрешни и външни предизвикателства като кризата със съседен Катар и скъсването на зависимостта от петролния износ.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:40, 22.06.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света
Мохамед бин Найеф - бивш престолонаследник: Излизам в почивка, нека Бог бъде с Вас, защото сега отговорността е Ваша. Успех!
Мохамед бин Салман - престолонаследник: Благодаря, ще продължим да се вслушваме във вашите напътствия и съвети, защото Вие все още сте мой водач.

Мохамед бин Салман запазва и досегашните си постовете - вицепремиер, министър на отбраната, специален съветник на суверена и председател на Надзорния съвет на "Сауди Арамко"- производител номер едно на петрол в света.

Водеща е ролята му в ключови процеси от последните две години - войната срещу шиитски бунтовници в Йемен, опитите за насочване на конфликта в Сирия, отварянето на икономиката за чужденци и излизането на международните пазари на държавната корпорация Сауди Арамко, откритата реторика срещу регионалния съперник Иран и блокадата на бившия съюзник Катар.

Рами Хури - американски университет в Бейрут: Има ясна връзка между Катар, посещението на Тръмп, промените в саудитското ръководство. Всичко това е в един пакет. Мохамед бин Салман се представи много интензивно и лично пред американската администрация на Тръмп с посещенията си там. Изглежда, че американците харесват това, което той предлага. Определено има връзка между подкрепата на Тръмп за Саудитска Арабия и налагането на блокада на Катар.

Според западни наблюдатели реформите са насочени към традиционни крепости в Саудитска Араблия, трудни за атакуване при население, което често е по-консервативно дори от управляващия елит. Като ролята на уахабизма в държавното управление. Сега за мнозина новият престолонаследник олицетворява глобалната и динамична визия за сунитския Ислям и сочи бъдещето на младите саудитци, които искат да изградят страната си като модерна и динамична част от Г-20.

Саад ал Кантани: Като саудитци сме много развълнувани от промените, щастливи сме да видим млада, свежа кръв да води правителството и страната в новата ера, когато 70 на 100 от населението ни е под 35 години.

Мохамед бин Салман е дипломиран юрист от университета Крал Сауд, баща на две момичета и две момчета, не подкрепя полигамията, озаконена в страната му. За младите саудитци той е доказателство, че поколението им получава централна роля в управлението на страна с десетилетни патриархални традиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постоянно сътрудничество в отбраната договориха европейските лидери в Брюксел
Постоянно сътрудничество в отбраната договориха европейските лидери в Брюксел
Богат избор на сезонни плодове и зеленчуци на пазара в Благоевград
Богат избор на сезонни плодове и зеленчуци на пазара в Благоевград