НОВИНИ

Каква промяна в политиката за бежанците ще очертаят европейските лидери?

В студиото на „Денят започва“ бъдещото на мигрантската политика на Европейския съюз коментираха арабистът проф. Владимир Чуков и Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.Проф. Владимир Чуков отбеляза, че нивото на незаконната имиграция намалява, но това не трябва да ни успокоява, че проблемът е решен. По думите на Йордан Божилов Европа е разединена, тъй като има три групи страни по отношение на миграцията - страни, през които преминават мигрантите, страни, които ги привличат и такива, които остават встрани от мигрантския поток.

bnt avatar logo
от БНТ
10:04, 19.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Владимир Чуков беше категоричен, че Европа не е в състояние да изработи единен план.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Единственото нещо, което е направено позитивно от 2015 г. до сега, с много бих казал условности, с много диспути и спорове, това е сделката с Турция от 2016 г. Очевидно, че трябва да се направи нещо подобно. Трябва да се намери държавата или държавите, които са готови да поемат същата функция както Турция.
Йордан Божилов, председател на "Софийски форум за сигурност": Европа е разединена най-малкото поради това, че има на практика три групи страни по отношение на миграцията. Това са граничните страни, през които минават тези мигранти, страните които са магнит, както каза Владо Чуков, Германия, Швеция, Дания, страни с развити икономики и с добри социални системи, и страни, които са някак си така по-встрани, нека да ги кажем, не засегнати - Полша, Унгария, които се чувстват по-комфортно ако са изолирани, ако няма обща европейска политика.

Божилов каза още, че най-сериозният въпрос е дали ще се намери обща европейска политика.

;

Владимир Чуков допълни още, че втората група - на страните магнит - съвсем условно може да се каже, че се оглавява от Австрия.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Това, което излезе като информация, че заедно с Дания и респективно със Зеехофер, те търсят втора държава като Турция, само че по балканския път. Държава, която да бъде в Европа, но да не бъде в Европейския съюз. И респективно тази държава, ако се съгласи, практически да бъде инжектирана с пари и да отсява онези кандидат мигранти.

Владимир Чуков поясни, че има много предполагаеми кандидати, но към момента като най-сериозен кандидат се споменава Албания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бежанската вълна - начини за употреба
Бежанската вълна - начини за употреба
Благоевградско ученическо театрално студио с  премиера на „Хомоеректус”
Благоевградско ученическо театрално студио с премиера на „Хомоеректус”