НОВИНИ

Каква ще е програмата на срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки?

Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин в понеделник, в Хелзинки може да продължи три часа, в това число пресконференциите. Това показва официалната програма на двамата лидери. Финландският президент първо ще посрещне руския си колега в президентския дворец, след това държавния глава на Съединените щати.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:18, 14.07.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

600 хилядната финландска столица вече е забранена за полети зона и се готви не само за руско-американската среща на върха, но и за протести срещу двамата лидери. Разговорите между Путин и Тръмп ще бъдат в президентския дворец в Хелзинки и ще започнат в понеделник, в 13 и 15 местно и българско време.

Сергей Лавров, външен министър на Русия: Идеалният резултат би бил да ангажираме всички канали по въпроси, които ни разделят и по въпроси, по които сега можем да си сътрудничим в името на двустранния интерес и интереса на международната общност като стратегическата сигурност, например.

Над 1400 журналисти от 61 страни ще отразяват историческото събитие. През годините, най-вече в Студената война, неутрална Финландия има важна роля в отношенията между съседа Русия и Запада.

През 1971 г. в Хелзинки се провежда конференция по сигурността и се подписва декларация за човешките права, а през 97-а Бил Клинтън и Борис Елцин се срещат на фона на натовските планове за разширяване на изток.

Оттогава в града не е имало нарочна руско-американска среща на върха, но Хелзинки е бил домакин на важни международни форуми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стопаните на унищожените животни от Шарково може да получат нови
Стопаните на унищожените животни от Шарково може да получат нови
Белгия спечели бронзовите медали на Мондиал 2018
Белгия спечели бронзовите медали на Мондиал 2018