НОВИНИ

Каква ще е реколтата от кафе в Колумбия

Денят на мнозина започва с чаша ароматно кафе. Висококачествената арабика често идва от Колумбия. Пред какви предизвикателства са изправени местните производители, за да можем да наслаждаваме на любимата напитка, вижте в репортажа на Ива Стойкова.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:17, 07.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Тази година се очертава добра за реколтата от кафе в Колумбия, но притесненията на производителите остават заради ниските цени. Миналата година страната е произвела 13,6 милиона 60-килограмови чувала. За сравнение, през 2017 г. те са били 14,2 милиона. Производителите страдат от приумиците на времето и проливните дъждове.

Роберто Велес, колумбийска федерация на производителите на кафе: Тази година имаме различни сценарии според времето. Имахме умерен "Ел Ниньо" и това е добре за цъфтежа.

Благоприятните условия до момента дават надежди, че Колумбия ще произведе най-малко 14 милиона чувала с висококачествено кафе. Но какво ще се случи с цените?

Роберто Велес, колумбийска федерация на производителите на кафе: Надявам се да няма отново цени от 95 цента на килограм, това наистина ще е срамно. Но и не виждам високи цени на борсата в Ню Йорк.

За да покрият разходите си, фермерите трябва да получат най-малко 760 хиляди песос или около 240 долара за 125 килограма кафе. Цените през последната седмица за това количество обаче са чувствително под този праг.

Секторът страда и от недостиг на работна ръка. Тези проблеми могат да бъдат преодолени от производителите, като се закупят нови машини и се засилят продажбите на собствени марки кафе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трескава подготовка за карнавала в Ница
Трескава подготовка за карнавала в Ница
Връчват наградите Пожарникар на годината
Връчват наградите "Пожарникар на годината"