Каква ще е съдбата на сделката - това сега зависи от два парламента - европейският и британският, които трябва да я одобрят. В Лондон депутатите в Камарата на общините ще заседават извънредно в събота - това ще е първото заседание в почивния ден от Фолклендската криза през 1982 година.

Мъчително трудно постигнатата сделка, договаряна близо три години и частично предоговорена през последните 48 часа сега отново е в ръцете на британските депутати. Въпросът е дали ентусиазмът от Брюксел ще бъде охладен в Лондон и дали в Уестминстър ще се повтори драмата на Тереза Мей, която по-лесно се договори с Брюксел, отколкото със собствените си консерватори. Нейното предложение за сделка беше отхвърлено три пъти от парламента.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия обяви, че партията му няма да подкрепи сделката.

Джеръми Корбин - лидер на Лейбъристката партия: Не можем да подкрепим тази сделка в събота в парламента. Освен това не е ясно дали тя ще получи подкрепата на коалиционните партньори на Джонсън - северноирландската Демократична юнионистка партия.

Ключова за съдбата на сделката е позицията на северноирландската Демократична юнионистка партия.

В "Туитър" вторият човек в партията Найджъл Додс написа:

"ДЮП няма да е в състояние да подкрепи тези предложения в парламента. Смятаме, че тези разпоредби няма да са в дългосрочен интерес на Северна Ирландия."

Партията, която има 10 гласа в парламента, е против Северна Ирландия да се подчинява на различни правила от останалата част на Обединеното кралство, както предвижда сегашният план. Премиерът Джонсън се нуждае от 320 гласа в 650 местната Камара на общините. Той успя да убеди европейските лидери да отворят споразумението и да предоговорят част от него, сега остава да спечели подкрепата на депутатите в Лоднон.