НОВИНИ

Какви административни проблеми имат в малките населени места?

В малките населени места се сблъскват с административни проблеми от всякакъв характер. Екипите ни в Кюстендил и Велико Търново провериха кои са основните проблеми на възрастните хора в селата, когато се наложи да опрат до административни услуги.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
08:54, 24.10.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

За да си извадят или подадат документи от административните служби, и за добро, и за лошо на хората от кюстендилското село Жабокрът им се налага да отидат до големия град. Това обаче е първото затруднение, което срещат. Излиза им скъпо, особено за по възрастните. За да стигнат до града, трябва да платят четири лева за автобусен превоз, който обаче не е редовен.

Иванка Георгиева: Трудно е и няма рейсове като преди, като преди. Сега сутрин обед вечер, цел ден си загубиш времето. А пък и се редят на опашки, не издържат не може да стоиш цял ден, трябва да се почива, да поседне, няма удобства, много е трудно.

Подобна е ситуацията и в Ново село. Възрастните хора там разказват, че всеки път когато им се наложи да вършат административна работа пътуват по 20 километра в едната посока до Велико Търново, а обикновено чакането по опашки им отнема цял ден.

Илия Дочев, жител на село Ново село: Наистина има бюрокрющина и има много работи, които не трябва да се правят. Народа там се натрупал, чака, за час да минат двама -трима.
Димитър Пенчев, жител на село Ново село: Прехвърлят те, тук ходи там ходи, чакаш по половин ден ама кат са налага, няма какво да са прави.
Цветанка Григорова, с. Жабокрът: За възрастните определено е проблем защото те много неща не разбират, като терминологии и т.н. и всяка услуга е платена и вероятно с ниските пенсии едва ли биха се справили. Изискват повече документи, презастраховат се служителите. Това е бумащина, която е излишна.

Областната служба по земеделие в Кюстендил е една от най-посещаваните, от която възрастните хора от селата, изваждат или подават различни документи. Хората обаче се оплакват защото се намира на 11 етаж.

Милена Стоименова: Възрастни хора на 11 етаж, няма как! Пъшкат, охкат, вярно асансъор има, ама все пак и те са неорентирани, с асансъор не са се сблъсквали, не е помислено за старите хора, а най вече те се занимават със земите и те оправят тия неща, документите, които са нужни.

В Ново село обаче има и оптимисти. Те сравняват административната ни система с тази в Гърция, намират, че в южната ни съседка е много по тромава.

Кина Петкова, жител на село Ново село: 12-13 години съм работила в Гърция, при което ми се налагаше да се самоосигурявам и да ползвам и всякакъв вид услуги, включително и в здравеопазване. Аз смятам лично, че е много по-тромава. Ето да, на мен сега ми се налага да ползвам от тяхното ИКА писмо, чрез което те трябва да ми отговорят колко трудов стаж имам, за да мога да приложа този трудов стаж и да получавам пенсия, но 4-та година изтекоха 4 години, на 5 май аз още отговор нямам.

И в Ново село, както в повечето малки населени места, хората най-често разчитат на помощ от местния кмет, за да се справят с административните затруднения, с които им се налага да се сблъскват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежките ученически раници - как влияят на здравето и как да станат по-леки?
Тежките ученически раници - как влияят на здравето и как да станат по-леки?
Как да се реши проблемът с недостига на персонал в Спешна помощ?
Как да се реши проблемът с недостига на персонал в Спешна помощ?