Най-решителната стъпка за подобряването на качеството на въздуха в София е контролът върху изгарянето на отпадъци, като трябва да се въведе и система за стандартизиране на твърдите горива. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията по околна среда Лорита Радева. Според зам.-председателя на Комисията по транспорт и туризъм Калоян Паргов мониторинговата система в София трябва да се подобри, както и да се вземат мерки срещу задръстванията.

Системата за зелените билети трябва да се усъвършенства, като се подобри разпространението. Друг въпрос е по какъв начин ще се компенсират хората с абонаментни карти, заяви Калоян Паргов, зам.-председател на Комисията по транспорт и туризъм. От 74 000 продадени зелени билета, едва 700 са закупени чрез интернет, допълни той. Липсва система за измерване на влиянието на мерките, които се взимат срещу мръсния въздух в столицата, заяви той, като трябва да се въведе и система за правилна прогноза на замърсяването.

Калоян Паргов, зам.-председател на Комисията по транспорт и туризъм: Важно е за измерването. Имаме пет станции в София, а трябва да има 24, които да показват на софиянци какво е завърсяването в нашия квартал. Измерването на БАН не работи. Правим прогностични модели на Вселената, но не можем да направим прогноза за мръсния въздух. Това е предизвикателство и към БАН, и към нас.
Срещу мръсния въздух: Хиляди столичани си купиха "зелен билет"

Срещу мръсния въздух: Хиляди столичани си купиха "зелен билет"

Над 40 хиляди "зелени билета" бяха продадени днес до обяд, отчетоха от Центъра за градска мобилност. Въпреки това колоните от автомобили в пиковите ча...

Измерването на въздуха в София е по европейския стандарт, но се работи по изграждането на мониторингова система, като се предивжда да се закупят 22 сензора за измерване на замърсяването на въздуха, като се прави анализ къде да бъдат разположени те заяви Лорита Радева. Когато няма минусови температури, софийските улици се мият, допълни тя. По думите ѝ, най-решителната стъпка за подобряването на качеството на въздуха в София е контролът върху изгарянето на нерегламентирани отпадъци. Какво се гори в личните домове на хората е трудно установим, допълни тя.


Тази сутрин мъгла няма, но заради безветрието, концентрацията на фини прахови частици във въздуха е окоро 53 мкгр. на кубичен метър от допустими 50. Това показа проверка на БНТ в станция Повлово. Останалите замърсители са със значително по-малки нива. Основният източник на замърсяване с фини прахови частици са печките на твърдо и течно гориво, като сериозно влияние оказват климатичните условия, заяви Валери Серафимов от дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“. От края на ноември до края на януари стойностите на фини прахови частици в София ще бъдат високи, допълни той. Температурна инверсия днес не се очаква.


Да се спре отоплението с твърдо гориво би било много трудно, заради което трябва да се въведат други мерки като въвеждане на стандарти при горивото и алтернативни енергийни помощи. Средствата за това могат да дойдат през ОП „Околна среда“, обясни Радева.

Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда: Идеята е енергийната помощ да се извършва със стандартизирани, не така високо замърсяващи твърди горива, когато с тези помощи се предоставят въглища или дърва за огрев. Или подпомагането да бъде променено процентно - повече за отопление, което не е с твърди горива.

Според Калоян Паргов трябва да се въведат мерки и срещу задръстванията. Той илюстрира това, като предложи да се премахне една от велоалеите на ул. „Раковски“.