НОВИНИ

Какви мерки ще предприеме Столична община срещу мръсния въздух?

480 млн. лева ще бъдат отделени за екология в бюджета на София за следващата година. Чистият въздух ще бъде сред основните приоритети на общината. Основна причина за замърсяването е горенето на отпадъци и некачествени горива. Затова от кметството настояват за законови промени, които да гарантират качеството на продаваните дърва и въглища. Какво трябва да се предприеме - чуйте коментарите пред БНТ, които направиха общинските съветници Лорита Радева от ГЕРБ и Калоян Паргов от БСП.

bnt avatar logo
от Яна Тодорова
08:08, 19.12.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Лорита Радева - председател на комисията по околна среда в СОС: Програмата ни за въздух, която приехме през месец май, в анализа за нейната подготовка показахме, че всички замърсители с изключение на фините прахови частици вече са под пределно допустимите норми. Нашата основна битка на този мандат и на тази програма до 2020 година е справянето с проблема с фините прахови частици. И когато говорим за битовото горене, много ми се иска да напомня за пилотния проект, който се осъществява на територията на Нови Искър за подмяна на горивните инсталации в домакинствата, така че да можем да предложим на гражданите алтернативен начин, в конкретния случай ние предоставяме безплатно на 30 домакинства избрани на конкурсен принцип, печки с ниски емисии на фини прахови частици във въздуха, но това е само една подготовка за много по-голям проект с кандидатстване към оперативна програма "Околна среда", за да можем в такива програмни райони отново на конкурсен принцип да предложим на гражданите алтернативни възможности.

Общинският съветник от БСП в СОС Калоян Паргов уточни, че от заделените 480 млн. лева над 300 млн. лева са само метро. Той предложи три мерки срещу мръсния въздух в София, които трябва да свърши Столична община.

Калоян Паргов, общински съветник от БСП в СОС: Първо, ежемесечно миене на улиците и булевардите. Второ, ро отказваме се от дизела и минаване на газ и метан за градския транспорт. Трето, да имаме строг контрол, санкции и стимули за всички домакинства, които се отопляват с печки. т.е. да съблюдаваме това те да горят екосъобразни енергоносители.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
200 души се изкъпаха преколедно в морето край Ница
200 души се изкъпаха преколедно в морето край Ница
България ще участва на Световното първенство по транжиране на месо
България ще участва на Световното първенство по транжиране на месо