Още два случая на заразени със западнонилска треска у нас. Заболелите са двама мъже, на 41 и на 48 години. Единият се е заразил в Кипър, където е бил на работа, а другият е от София. И двамата са приети в болница. Как се предава заболяването и какви мерки можем да вземем, за да се предпазим?

Заразяването със западнонилска треска протича почти без симптоми и лесно може да бъде сбъркано с обикновен летен грип. Много редки са случаите, в които се стига до треска и възпаление на мозъка. Състоянието на двамата заразени българи към този момент е стабилно.

Мъжът, който пристига от Кипър, е със заболяването повече от десет дни. Имал е признаците и в Кипър, лекувал се е с различни антибиотици, но не е поставена диагнозата. Сега е на лечение в инфекциозната болница в Пазарджик. Добро е състоянието, не очаквам да има някакви усложнения.
Малко по-тежко е състоянието на мъжа в София, тъй като при него вече има признаци на засягане на централната нервна система, по точно засягане на малкия мозък, но е под грижите на колегите в болницата, така че се надявам, че също ще приключи без някакви последствия за здравето.

Болестта се разпространява чрез ухапване от комари, не директно от човек на човек. България е сред страните на Балканите където има най-малко доказани случаи. За сравнение в Гърция, Сърбия и Румъния болните от западнонилска треска са десетки.

Ангел Кунчев: Комарите летят на много големи разстояния когато търсят храна - на няколко десетки километра, така че никоя граница не може да ги спре.

Мрежи на прозорците си, използване на репеленти и дрехи с дълги ръкави, когато излизаме навън, са част от предпазните мерки.

Още двама души са заразени със западнонилска треска у нас

Още двама души са заразени със западнонилска треска у нас

Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести потвърди лабораторно два слу...