Ново замърсяване на въздуха в 11 града у нас. Това сочат данните на Европейската комисия. Някои станции в София измериха около 3 пъти над среднодневните норми по-високо запрашаване.

София

В борбата със запрашаването и замръсяването на въздуха - още от вчера от Столичната община започнаха да мият основни пътища, сред които: булевардите „Тодор Каблешков“, „България“, „Никола Мушанов“ и „Овча купел“.

Снегът прикрива всичко. Когато се стопи, остава мръсотията - болклуци и пясък на купчинки.

Искра Мурарова - Столичен инспекторат: След обработката зимата - предвид тежките дни, които минаха - останали са кал, наноси от пясък. Проверява се проводимостта на дъждоприемните шахти, дали са отпушени, ако не са - се предприемат необходимите мерки.

Гражданите имат своите препоръки и очаквания:

„Първо трябва да се научим да не си хвърляме боклуците по улицата. Второ, службите, които трябва да си вършат работата - не акционно, а постоянно“, сподели пред камерата ни зрителка.

​Първите 20 електробуса тръгнаха по две линии в София

​Първите 20 електробуса тръгнаха по две линии в София

Първите 20 електробуса в България тръгнаха по линии 309 и 9 в София. Модернизирането е част от мерките на общината за по-чист въздух и опазване на око...

Продължават и проверките на столичната община за нерегламентирано горене на отпадъци.

Теодора Полимерова - директор Дирекция „Климат, енергия и въздух“: Столичната община подаде проектно предложение към оперативна програма „Околна среда“ и има одобрен проект към програма „Лайф“ на ЕК за смяна на горивните инсталации на домакинствата - общо около 20 000 горивни инсталации ще бъдат подменени с нови печки, климатици, с възможност за включване към газоснабдяване или централно топлоснабдяване.

Подмяната трябва да се случи през следващите 2-3 години.

Зелен билет се въвежда единствено в случаите, когато имаме реализирано превишение над 200 микрограма на кубичен метър за два последователни дни на 2 станции или на 4 станции за един ден - такива превишения не са отчетени вчера и днес, така че за сега няма да има зелен билет.

Въпреки това от общината призовават гражданите за пореден път да оставят колите си и да се качат на градския транспорт.