НОВИНИ

Онкоболни остават без диагностика и лечение заради липсващ препарат

От средата на април липсва важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът технеций. Здравното министерство препоръча пренасочване на пациентите към алтернативно изследване с петскенер. Не за всички онкоболни обаче, петскенерът е подходящ заместител, предупреждават лекари. Освен технеций, липсва и още един препарат - радиоактивния йод, който е единствен метод за диагностика и лечение на карцином на щитовидната жлеза. За това съобщиха от Специализираната онкоболница в столицата.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:33, 24.04.2019
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Само днес оттук са върнати 10 човека. Чакали са повече от месец, за да бъдат изследвани със спектсити гама камерата в Специализираната онкоболница в столицата. Някои от тях са спрели терапията си преди повече от два месеца като подготовка за изследването. Нова дата не може да им бъде насрочена, защото няма яснота кога ще има технеций. Препаратът липсва заради проблем с фирмата доставчик.

проф. д-р Соня Сергиева - началник отделение по нуклеарна медицина в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания: При нас потокът от пациенти месечно е между 250 и 300 души, може да си представите какъв проблем съществува.

14 отделения по нуклеарна медицина в страната имат същия проблем. Сред заболяванията, за които петскенерът не е подходящ заместител е карциномът на простатната жлеза.

проф. д-р Соня Сергиева - началник отделение по нуклеарна медицина в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания: Нервноендокринните тумори също не можем да ги насочим, така че по-голямата част от пациентите реално, не мога да бъдат пренасочени към друг вид изследвания и не могат да получат и своето лечение.

От министерство на здравеопазването коментираха, че се обсъждат мерки за решаване на ситуацията.

Светлана Йорданова - зам. министър на здравеопазването: В момента се уточняват на експертно ниво, на ниво организация между болници, така че хората с онкологични заболявания ще бъдат навременно уведомени точно и по какъв начин ще могат да бъдат покрити тези изследвания.
;

От първи април в онкоболницата няма доставка и на радиоактивен йод. Той се използва за диагностика и лечение на карциноми на щитовидната жлеза. От здравното министерство заявиха, че предстои сключване на договор с нов доставчик.

проф. д-р Соня Сергиева - началник отделение по нуклеарна медицина в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания: При тези болни не може да се проведе основен метод на лечение, поради липса на радиоактивен изотоп.

От онкоболницата поискаха спешна среща със здравното министерство.

д-р Борислав Димитров - управител на Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания: В Министерство на здравеопазването има абсолютна яснота и по отношение на сериозността на проблема и на неговия мащаб.

Докато решение се търси, в следващите две седмици изследването на над 100 човека само в Онкоболницата ще бъде отложено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ прие оставката на Каменаров, Кошлуков става и.д. генерален директор на БНТ
СЕМ прие оставката на Каменаров, Кошлуков става и.д. генерален директор на БНТ
"Демократична България" представи листата си за евроизборите
"Демократична България" представи листата си за евроизборите