НОВИНИ

Какви мерки ще предприемат срещу мръсния въздух в София?

Спешни мерки срещу мръсния въздух в столицата обсъдиха в Комисията по околна среда на общинския съвет. Те включват "зелен" билет за градския транспорт на цена 1 лев за цял ден в периоди на силно замърсяване. Също така: забрана за влизане в централната градска част на автомобили по четни и нечетни номера. Целта е до края на януари мерките да бъдат одобрени от Столичния парламент.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:22, 16.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

При прогноза на поне 2 градски станции за 2 последователни дни за превишение над 200 микрограма на кубичен метър на фини прахови частици от общината предлагат.

Йоана Христова - зам.-кмет на София по екология: Забрана за паркиране в основни улици или паркинги от "Синя зона" , или затваряне на определени карета от улици, затваряне на цялата "Синя зона", без това да ограничава достъпа на живущите в нея и служебните автомобили и автомобили със специален режим.

По време на представянето на мерките срещу мръсния въздух имаше и напрежение в залата.

Любомир Авджийски: Гражданите на София не се интересуват от процедури, разберете го! Те са на улицата следващата седмица, ако не действате бързо. Това е спешност, ние се давим на улицата.

По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира в сутрешния блок на БНТ, че от общината са проучили опита на всички големи европейски градове, прилагащи мерки срещу мръсния въздух.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Необходимо е да има контрол за състоянието на автомобилите, които се движат по улиците на града, да не се допуска регистрация на автомобили, които не отговарят на екологичните стандарти, както и контролът върху това да не се горят отпадъчни материали - това е големият проблем на няколко района на София.

Кметът Фандъкова обяви, че в момента текат процедури за закупуване на нови 120 автобуса на природен газ, предстои и закупуване на 20 електробуса, които ще тръгнат по улиците на София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвя се нов превод на Истанбулската конвенция
Подготвя се нов превод на Истанбулската конвенция
Бедственото положение в Пазарджик няма да се удължава
Бедственото положение в Пазарджик няма да се удължава