Отново високи нива на фини прахови частици във въздуха са отчетени през почивните дни. Най-мръсен въздух сме дишали в София, Пловдив, Русе, Шумен и Велико Търново показва индексът на Европейската комисия за качество на въздуха.

Какви мерки взима Столичната община - вижте от прякото включване на Паулина Найденова в Сутрешния блок на БНТ

Гъста мъгла има в момента над София, а прогнозите на Столичната община са, че и днес замърсяването с фини прахови частици ще е над нормата.

Заместник-кметът на София Йоана Христова заяви пред нашата камера, че в събота осреднено за територията на Столична община замърсяване с фини прахови частици е било около два пъти над нормата, а в неделя - около три пъти.

Какви мерки взима Столична община?

Йоана Христова, зам. кмет на София: Част от мерките, които се взимат в такива извънредни ситуации, са свързани с поетапно въвеждане на призиви към домакинствата да преминат към алтернативно отопление, когато имат възможност, към гражданите да оставят личния си транспорт за сметка на градския. Към проверки - допълнителни извънредни, които се правят от Столичен инспекторат, Регионалната инспекция по околна среда, проверка на КАТ по отношение на отработилите газове на автомобилите. Разбира се, при определени превишения на фини прахови частици, може да се стигне и до мерки, които са свързани с паркиране в буферни десни ленти, с пускане на "Зеленият билет", със затваряне на карета или на улици. Мерките са свързани с извънредни проверки на автосервизи и на пунктове за вторични суровини, така че да може да се провери с какво те се отопляват.

За последните два уикенда при такъв тип извънредни проверки са попаднали 160 пункта и сервизи и са направени вече около 6 акта за нерегламентирано изгаряне на различни отпадъци.

© Цветелина Катанска

Столична община има готовност да въведе "Зеленият билет" ако е необходимо, съобразно механизма. Условията са в рамките на един ден да има реализирани превишения над 200 микрограма на кубичен метър на четири станции или в рамките на два последователни дни да има такива превишения в поне две станции.

Ако днес това се случи и има такова превишение на поне две станции в рамките на 24 часа, има вероятност утре да бъде въведен "Зелен билет" или да се ограничат различни карета, или да се въведат буферни паргинги, или всички мерки да бъдат едновременно въведени, заяви Йоана Христова.

Вижте повече във видеото

Опасно мръсен въздух в София и днес: ползвайте градския транспорт!

Опасно мръсен въздух в София и днес: ползвайте градския транспорт!

Опасно мръсен въздух в столицата днес. Освен в София, запрашаването в Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен е 2 до 3 пъти над допустимата нор...

© Цветелина Катанска