С 15 % повече са българите дали новогодишно обещание за 2020 година, в сравнение с предходната 2019. През миналата година едва 41% от българите са си поставили новогодишна цел, а за 2020-а процентите стигат 56%. Това показва прочуване, проведено сред интернет потребители от "Нилсен Адмосфер България" и Българския Национален Панел.

Българите по-скоро си обещават да станат по-красиви и по-богати през новата година, отколкото по-духовно извисени. Рядко присъстват цели като да прочетат повече книги или да посетят повече изложби, концерти и театър. 2020, която според някои е начало на новото десетилетие, според други - не - е особено мотивираща за ново начало. Още повече и че е високосна - т.е имате ден повече, за да изпълните целта си. Има известни разлики между целите на мъжете и жените. Дамите най-вече искат да успеят да се справят със заложената диета и да отслабнат, докато при мъжете най-важно е придобиването на повече богатство, последвано от желанието за повече спорт.

Без значение какви са били обещанията, цели 82% от българите са успели да изпълнят поне едно от тях.

Целта, която са си поставили близо половината българи през 2019-а година, е "Личностно развитие". 34% са поискали да се откажат от лошите си навици като пиене и пушене, а 32 % да влязат в по-добра физическа форма.


На световноизвестната Адел определено й се е получило. Миналата година певицата си поставила за цел да отслабне и вече е свалила над 20 килограма. Постига го с пилатес, строг режим без захар и, разбира се, воля.

В началото на годината хората в залата са винаги много мотивирани, споделя Юри Атанасов. Той е състезател по вдигане на тежести и треньор от близо 20 години.

Юри Атанасов, треньор: Много хора искат да стартират годината възможно най-рано, с тренировка с раздвижване, особено след дългите празници. Тези, които идват веднага след празниците, са най-сериозните, тези, които не са спирали, другите постепенно идват през първата и втората седмица и мрънкат, че са се отдали на почивка.

Според Юри за да постигнеш целите си, трябва по-малко да говориш за тях и повече да действаш.

Статистиката у нас сочи, че 18% не са спазили нито едно от обещанията си, хората изпълнили всички, са 17%, а наполовина спазили новите си цели са 30%. Половината българи пък нямат новогодишни цели.

Специалистите съветват преди да си поставите цел, добре помислете дали това е вашето истинско желание или е продиктувано от външен стимул.