НОВИНИ

Какви планове начертаха външните министри на Европа без британците?

И тъй като самото излизане на Великобритания от съюза все още не е фактически задействано с интерес се очакваше срещата в Берлин на външните министри от шестте страни-основателки на Евросъюза, които обсъждаха следващите стъпки по раздялата. Франция и Германия поискаха незабавни преговори по развода и скорошен заместник на Дейвид Камерън, който обяви, че ще се оттегли през октомври.

bnt avatar logo
от Емилиян Лилов - DW
19:45, 25.06.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

По най-бързия начин подайте молба за напускане - гласи посланието на шестимата външни министри към британците. Референдумът мина, ред е на преговорите. "Започваме веднага", каза в Берлин френският външен министър Жан-Марк Еро. А германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер беше категоричен, че няма да има никакво отлагане на "мача":

Франк-Валтер Щайнмайер - министър на външните работи на Германия: "Този процес трябва да започне възможно най-бързо, за да няма отложен мач, но ние можем да се фокусираме върху бъдещето на Европа и да работим в тази насока. След изхода от британския референдум няма причина нито за истерия, нито за парализа. Сега е време да покажем, че можем да постигнем конкретни резултати."

В ЕС се опасяват, че Лондон ще се опита да печели време. В тази връзка люксембургският външен министър Жан Аселборн изрази надежда, че сега няма да започне игра на котка и мишка, което не подхожда нито на ЕС, нито на Великобритания. Има опасност от възникване на вакуум, който ще се изрази в период на несигурност.

Вторият централен въпрос, обсъден днес в Берлин, е как да бъдат убедени европейските граждани, че съюзът не е някакво бюрократично чудовище, хранещо се с пари. Изводите: трябва да се направи повече в следните три области - създаване на заетост и икономически ръст, сигурност и бежанска политика. "Особено важно е хората да видят резултатите от тази политика", посочи холандският външен министър Берт Кундерс.

Около 25 милиона души в Европа в момента са без работа, сред тях и много млади хора. И само ако Европа стане по-социална и по-справедлива, може да бъде преодоляна кризата на доверие вътре в общността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летен черен петък на книги в НДК
Летен черен петък на книги в НДК
Мъж загина при тежка катастрофа на пътя София - Варна
Мъж загина при тежка катастрофа на пътя София - Варна