НОВИНИ

Какви промени се готвят при фалит на фирми?

Повече хора ще получават обезщетения при фалит на работодателя догодина. Има вариант да отпадне изобщо срокът за кандидатстване за обезщетения при несъстоятелност на фирмата - това обяви социалният министър на труда Бисер Петков в студиото на "Денят започва". Проектопромените в трудовото право се отлагат вече няколко месеца. Очаква се скоро депутатите да приемат окончателните текстове.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:51, 04.12.2017
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Какво гласят готвените промени. Първата - Инспекцията по труда да може да завежда искове за несъстоятелност, когато работодателят не е плащал на поне 1/3 от служителите си повече от два месеца. Досега изобщо нямаше държавна институция, която може да предяви подобно искане. Втората промяна е да се увеличи броят на хората, които имат право на обезщетение при фалит на фирмата.

Идеята е да се увеличи срокът за кандидатстване към фонда за обезщетения - сега между момента на прекратяване на договора до момента на обявяването на състоятелност не трябва да са минали повече от 3 месеца - като условие. Предложението е този срок да се увеличи и да стане 12 месеца или дори изобщо да отпадне. Ако това стане, повече хора ще могат да се възползват от събраните във фонда средства - които са около 250 милиона лева. Промяната обаче най-вероятно ще влезе със закъснение - не от 1 януари, а от лятото. Вижте как това ще се отрази на хората.


Историята на Петър Игнатов ви разказахме още през лятото. Работодателят му спира да плаща. След месеци наред без заплата той все пак успява да прекрати договора си. Фирмата обаче не е във фалит и реално Петър не може да получи обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията.

Петър Игнатов: Оказва се, че докато не бъде заведено дело за несъстоятелност или фирмата да е в несъстоятелност, работникът не може и няма право да си вземе възнагражденията. Това на практика е невъзможно, защото срокът е само три месеца.

С новите предложения Инспекцията по труда ще може да помогне на хора като Петър. Тя ще има правото да заведе иск за фалит, а хората да получат по-бързо обезщетенията си. Освен това се планира и срокът да се удължи или изобщо да отпадне. Проблемът обаче е, че промените ще влязат в сила със закъснение, едва през лятото. Така Петър може изобщо да не получи дължимото, защото отново ще е изтекъл срокът за кандидатстване.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Може да се получи за част от работниците това, че не биха могли да упражнят правото си на обезщетение от фонда за гарантиране на вземанията на работниците.

Ако промените не влязат в сила от 1 януари, поне 5000 работници ще бъдат ощетени. По думите на социалния министър, забавянето се налага, за да може Инспекцията по труда да се подготви.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Най-малкото, защото е необходимо промяна в устройствения правилник на агенцията, за да не паднат исковете на формално основание.
Хасан Адемов - предс. на Комисията по труда и соц. политика в НС: Беше решено, че ГИТ в момента не разполага с административен капацитет, трябва да бъдат назначени допълнително юристи.

Така Петър и останалите хора в неговото положение могат само да се надяват да отпадне срокът, който ги ограничава кога да подават документите и дали да получат неплатените си заплати.


Предстои депутатите да гласуват новите промени на второ четене в пленарната зала. В студиото на "Денят започва" социалният министър съобщи още, че догодина отпускането на пенсии ще става по-лесно. Няма да се налага работодателите да издават на хартия т. нар. УП-та или удостоверения за доход. Всичко това ще става по електронен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София готова да привлича британски инвеститори след Брекзит
София готова да привлича британски инвеститори след Брекзит
Илиана Бецинска представя икони и живопис
Илиана Бецинска представя икони и живопис