Европейската комисия предложи започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз с Албания и Македония. Предложението трябва да бъде одобрено от всички държави-членки на ЕС. Решението ще бъде взето през юни на срещата на върха в Брюксел.

ЕК дава тази препоръка, защото е преценила, че Албания и Македония са покрили в достатъчна степен критериите да се започнат преговори за присъединяването им към ЕС, предаде кореспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Препоръката за Македония не е първата, но тя беше отхвърлена от държавите-членки на ЕС. Това е първата подобна препоръка обаче за Тирана.

Изводът на Комисията е, че разширяването на ЕС към Западните Балкани е необходимо не само на шестте държави в региона, но и за целия ЕС.

ЕК препоръча започване на преговори с Македония и Албания за членство в ЕС

ЕК препоръча започване на преговори с Македония и Албания за членство в ЕС

Европейският съюз подкрепа започването на преговори за присъединяване с Република Македония и Албания, предаде Асошиейтед прес. Това заяви върховният...

Важните области, които Брюксел внимателно следи, преди да препоръча започването на преговори, са върховенството на закона, спазването на човешките права, борбата с корупцията и организираната престъпност и състоянието на икономиката.

Две от шестте балкански държави - Сърбия и Черна гора - вече водят преговори за присъединяване. Босна и Херцеговина и Косово засега имат статут на потенциални кандидати. Днес Комисията реши, че Албания и Македония също са постигнали достатъчен напредък, за да започнат важните за тях преговори.

Проблемите, които досега спираха Скопие, бяха свързани най-вече със споровете с Гърция за името на страната, а критиките към Тирана са насочени към борбата с престъпността.

От нашите пратеници: Сирия беше ключова тема на сесията на ЕП в Страсбург

От нашите пратеници: Сирия беше ключова тема на сесията на ЕП в Страсбург

Темата за Сирия беше ключов въпрос по време на днешната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Френският президент Еманюел Макрон за първи път го...

Екатерина Захариева, вицепремиер, министър на външните работи
Екатерина Захариева, вицепремиер, министър на външните работи © БТА

Според Екатерина Захариева единственият начин да имаме силни и проспериращи Балкани, е членството в ЕС.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Мисля, че ще има много повече механизми за помощ, но и за въздействие върху страна, която е в процедура по преговори, която започва да отваря глави и се ползва с механизмите на предприсъединителните фондове, която може по-активно да получава експертиза и помощ от страна на ЕС. Така че това не е решение за членство, а за започване на преговорен процес.


Срещата във Варна: Може ли да се говори за пробив в отношенията ЕС - Турция?

Срещата във Варна: Може ли да се говори за пробив в отношенията ЕС - Турция?

Министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова заяви в Брюксел днес, че най-важната цел на срещата във Варна е била възстановяване и нор...

Най-проблемна от кандидатите за членство остава Турция. Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви днес, че Анкара е ключов партньор на Брюксел в много области като сигурността, енергетиката и търговията. Засега обаче не може да става дума за размразяване на преговорите за членство.

Федерика Могерини - върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС: Стъпките, които сме видели до сега, свързани с процеса на разширяването, трябва да бъдат оценени много откровено и ние стигнахме до заключението, че в момента не може да отговорим нови глави в преговорите с Турция.

Всички държави-членки трябва единодушно да гласуват започването на преговори със Скопие и Тирана. Дали Гърция ще гласува за Македония и дали скептичните по отношение на престъпността в Албания държави ще пременят мнението си - ще видим през юни.

Македонското правителство оцеля след вот на недоверие

Македонското правителство оцеля след вот на недоверие

Македонското правителство оцеля след вота на недоверие, внесен от опозицията, заради външната политика на Скопие при отношенията с България и Гърция....

И Скопие, и Тирана реагираха положително на новината от ЕК.

Албанският премиер Еди Рама заяви, че през последните 20 години Албания е слушала много внимателно препоръките на Брюксел.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че македонците имат повод за гордост, защото са една стъпка по-близо до ЕС.