Седмица преди да стартира кампанията за евровота две социологически агенции публикуваха прогнозни данни за електоралните нагласи.

„Тренд“

Проучването на изследователски център "Тренд" е проведено между 5-12 април сред 1008 души по поръчка на в. „24 часа“. Графиката сравнява нагласи през март и април. Данните от този месец отчитат практически паритет между двете големи партии ГЕРБ и БСП, с минимална преднина на социалистите.

На трета позиция е ДПС с 12,7%. Най-голям дял от електората на Обединените патриоти се ориентира към ВМРО с 5,5%.

Според прогнозите, „Демократична България“ също запазва шансове за представителство, но изследването не отчита тенденция на ръст в подкрепата в сравнение с март.

Сред останалите партии и коалиции също не се наблюдава съществена динамика в подкрепата през изследвания период.

38% от българите или малко над 2 млн. декларират, че със сигурност ще гласуват.

„Галъп интернешънъл“

Данните на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" са резултат от изследване, проведено между 5 и 11 април сред 1015 души. Според прогнозите, позициите на двете най-големи партии са изравнени, като моментна по-изгодна позиция има БСП. ДПС остава трета с 11,1%. След тях, близо до бариерата от 5,88 % за влизане в европарламента е ВМРО, следвана от "Демократична България". И в това проучване следващите позиции са за "Воля" и "Атака".

Заявяващите, че със сигурност ще гласуват, са 34%.


И двете агенции определят проучванията като моментна снимка на обществените нагласи.