НОВИНИ

Какви са геополитическите измерения на Олимпийските игри?

От утре светът е Олимпиада. Докато в Южна Корея текат последни приготoвления за Зимните олимпийските игри, Северна Корея отново демонстрира военна сила. В Пхенян се проведе военен парад, посветен на създаването на Корейската народна армия. От Сеул не коментираха парада, но потвърдиха, че в събота южнокорейският президент ще се срещне със сестрата на севернокорейския лидер. Какви са геополитическите измерения на Олимпийските игри - разказва Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:05, 08.02.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Традиционно парадът се организира в края на април, тази година, обаче Северна Корея реши той да се проведе в навечерието на Зимните олимпийски игри. Не бяха поканени чужди журналисти. Събитието не се предаваше и на живо по севернокорейската държавна телевизия. Предполага се, че в него са участвали около 13 000 военни и цивилни.

КИМ ЧЕН УН, лидер на Северна Корея: При сегашната ситуация, в която Съединените щати и техните съюзници на Корейския полуостров демонстрират сила, нашата армия трябва да поддържа военна готовност.

Американският вицепрезидент, който е на посещение в Сеул, не коментира парада. Майк Пенс се въздържа и от коментар за помирителната дипломация, която започна Южна към Северна Корея.

Майк Пенс, вицепрезидент на СА: Искам да Ви уверя, че Съединените щати ще стоят рамо до рамо до Вас, докато Северна Корея не се откаже завинаги от ядрените си амбиции.

В името на олмипийския дух, Сеул умело балансира между дипломацията и санкциите и гъвкаво преговаря с Вашингтон и Пхенян. На севернокорейските скиори беше изпратен чартърен самолет, а севернокорейската артистична група , които ще участват в откриването, беше превозена с ферибот.

Все пак състезателите на Северна Корея и Иран няма да получат мобилни телефони за подаръци, като другите спортисти, защото според санкциите на ООН, в тези държави не могат да се внасят луксозни стоки.

Утре за първи път член на управляващото семейство в Пхенян ще посети Южна Корея. Сестрата на севернокорейския лидер Ким Йон чен ще пристигне в Сеул, въпреки че е в черния списък на Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бизнесът у нас иска само лятно часово време
Бизнесът у нас иска само лятно часово време
До края на 2018-а - видеонаблюдение на всички детски градини в район Централен
До края на 2018-а - видеонаблюдение на всички детски градини в район "Централен"