НОВИНИ

Какви са нагласите в два германски града преди вота в неделя?

Решаващ за изхода от изборите в Съединените щати беше вотът в щатите от Средния изток, там където в миналото е имало тежка индустрия. В Германия също има един регион, прочут със своето славно минало на център на въгледобива и тежката индустрия. Следва историята за два града в Рурска област, намиращи се само на километри един от друг, но с напълно различна икономика. Какви са нагласите на хората преди вота в неделя - разказва Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:40, 21.09.2017
Чете се за: 01:44 мин.
По света

Стоманената индустрия в Дуисбург в провиниция Северн Рейн-Вестфалия даваше хляб на 3 хиляди души преди 85-та година. Сега остава само градски парк, посветен на индустриалното минало, който осигурява работа само на няколко десетки куратори, артисти и спортисти. Това е типична картина за Рур - сърцето на минодобива и тежката индустрия, които превърнаха Западна Германия в поствоенното икономическо чудо. Работещата класа тук е гръбнакът на лявоцентристкия Социалдемократически съюз.

Лидерът на партията Мартин Шулц се цели именно в места като половинмилонният Дуисбург, когато избираше фокусът на своята кампания - борбата срещу неравенството и замаскираната бедност зад гръмките заглавия за икономически разцвет.

Махмут Йоздемир - кандидат за депутат от СДС: Тук в Дуисбург, но и в други градове, не можем да спестяваме за улици, за спортни зали в училищата или културни институции.
Кристоф Бийбър -политолог от университета Дуисбург-Есен: Дуисбург, както и много други градове в Рурска област, има проблем с множеството неизползвани индустриални райони, които не могат да бъдат съживени просто заради огромните им размери.

Но с най-ниската от десетилетие безработица, подобно послание не достига избирателите и Социалдемократическият съюз изостава с 17 пункта след консерваторите на Ангела Меркел и най-вероятно ще претърпи загуба тук на вота в неделя. Посланието на Мерлкел, че икономиката трябва да бъде подготвена за бъдещето с инвестиции в дигиталните технологии като че ли достига повече германци във време на силен икономически растеж.

Проф. Щефан Маршал - политолог в университета в Дюселдорф: Със смъртта на въгледобива, с конкуренцията на световния пазар, целият този регион остана встрани. Сега Социалдемократическият съюз не може да разчита със сигурност, че ще спечели вота в Рур. Наблюдава се промяна в избирателните навици.

В провинция Северен Рейн-Вестфалия, дом на четвърт от германското население, се намира и Дюселдорф. Само на 30 километра от Дуисбург, този град е напълно различен, икономиката расте и постепенно се преориентира от тежка към лека индустрия.

Проф. Щефан Маршал - политолог в университета в Дюселдорф: Да, има градове, които направиха структурна промяна на много ранен етап, градове като Дюселдорф, които се преориентираха към сектор услуги.

В Дюселдорф, на улица Кьонигсали, обсипана със скъпи бутици и офиси на частни банки и адвокатски кантори, минувачите имат съмнения за посланието на Шулц за солидарност със съседен Дуисбург.

Маркус Щегеман - жител на Дюселдорф: Да, има неравенство, но не само в тази провинция, а в цяла Германия. Заради солидарността ни, заради средствата, които бяха насочени към Източна Германия, особена в Рурска област, улиците и къщите са в много лошо състояние.

Посланието на Шулц за социално равенство среща повече разбиране сред по-възрастните.

Кристел Линк - жител на Дюселдорф: Да, това което Мартин Шулц казва, е много важно. Тези различия трябва да бъдат премахнати, трябва да се грижим за хората, които притежават по-малко, защото както казва Меркел - всички живеем в една страна, но не всички живеем добре.

Социалното равенство или икономика на бъдещето - какво ще изберат жителите на Рурска област - ще разберем в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград забраниха събирането на пари и мобилни телефони в детските градини
В Благоевград забраниха събирането на пари и мобилни телефони в детските градини
Депутатите спориха за състоянието на армията
Депутатите спориха за състоянието на армията