НОВИНИ

Какви са очакванията и възможностите от срещата Доналд Тръмп - Ким Чен-ун?

Първата среща на двамата лидери в Сингапур остана в историята, но завърши с документ, в който липсваха конкретни стъпки за постигане на реални цели. Затова втората среща в Ханой е натоварена с още по - големи очаквания за резултати, които да доведат до реални промени в ситуацията на Корейския полуостров и в отношенията между Пхенян и Запада.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:18, 27.02.2019
Чете се за: 01:18 мин.
По света

След разтопяването на ледовете в Сингапур, в Ханой е време за истинско сближаване. А след първата крачка - за конкретни стъпки напред. Президентът Тръмп приключи вечерята с лидера Ким в момента, в който във Вашингтон започнаха показанията на бившия му адвокат Майкъл Коен. За Тръмп е важно посланията от Ханой да заглушат думите на Коен, а резултатите от срещата в Ханой да засенчат заплахата за президентството му у дома.

За американския президент това е лична победа заради пробива в отношенията с Пхенян - коментира за БНТ специалистът по история на Азия Аврам Агов. Според него, за севернокорейския лидер срещата е не по-малко важна.

Аврам Агов, преподавател в Университета във Ванкувър, Канада: От страна на Ким Чен-ун това е възможност да отвори Северна Корея и ако си спомняте отношенията между САЩ и Китай през 70-те години, те преминаха през един такъв етап. Миналата година севернокорейското правителство взе стратегическо решение да се фокусира върху икономиката и стигна до извода, че ядрената програма и ракетната програма са повече бариера на този път, отколкото помощ за тяхната сигурност.

В първите си изказвания в Ханой президентът Тръмп заложи на примамливото послание за една бързо развиваща се икономика в страна без ядрени оръжия.

;

Но Ким Чен-ун със сигурност ще търси прагматични решения след десетилетия, в които ядрените оръжия бяха гаранцията за оцеляването на режима. Предпазливите прогнози са, че е възможно в Ханой да бъде договорено облекчаване на санкциите срещу Северна Корея, ако в замяна Пхенян спре работата в ядрения комплекс Йонбьон и допусне международни инспектори на своя територия. До момента няма ясно формулирани цели и пътна карта за премахване на ядрените оръжия.

На Корейския полуостров една от най-важните теми е ще има ли мирен договор между Сеул и Пхенян, които технически са в състояние на война.

Шин Беом - чул, Институт за политически изследвания АСАН - Сеул: Фактът, че южнокорейският президент Мун Дже-ин спомена възможността за обявяване край на войната между САЩ и Северна Корея, след телефонен разговор с президента Тръмп, показва, че двете страни са обсъждали въпроса. Затова мисля, че на тази среща на върха двете страни ще обявят края на войната.

Икономическият модел и добрите отношения със Съединените щати след като враждата остава в миналото са примерът, който Вашингтон дава на Пхеняни с избора на мястото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къртицата на метрото излезе при театър София
"Къртицата" на метрото излезе при театър "София"
3% ръст на икономиката през 2019 г. очаква Министерството на икономиката
3% ръст на икономиката през 2019 г. очаква Министерството на икономиката