След 15 часа работа и само 100 дни преди евровота парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс. Преференциите и машинното гласуване скараха депутатите. Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд.

Преференцията - възможността да дадем шанс на кандидата, който припознаваме като свой. Сега повече хора ще трябва да го посочат, за да се изкачи нагоре в партийната листа. Депутатите увеличиха прага за преференциалния вот. Така той стана колкото за 1 цял мандат.

Номерата пред партиите и коалициите в интегралната бюлетина остават, но те ще се различават от тези на преференциите. За конкретен кандидат ще гласуваме с трицифрено число.

На евроизборите през май трябва да се осигурят 3000 машини, а за местния вот на есен - 6000. След изборите за кмет през 2019 г. всички избори да се провеждат само с машини, решиха още депутатите.

Без видеонаблюдение и без огласяване на социалогически данни в деня за размисъл и този на вота.

30 минути след полунощ депутатите отхвърлиха искането на БСП за нов състав на Централната избирателна комисия, чиито мандат изтича през март.

И днес в кулоарите имаше отзвук за резултатите от законодателния маратон. Омбудсманът ще сезира Конституционния съд веднага щом текстовете бъдат обнародвани в Държавен вестник. От ляво обвиняват ГЕРБ и ДПС в договорка. Управляващите отхвърлят тези твърдения.

Мая Манолова ще сезира КС за Изборния кодекс

Мая Манолова ще сезира КС за Изборния кодекс

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд веднага след като промените в Изборния кодекс бъдат обнародвани в Държавен вестник. Т...

13 - толкова пъти е ремонтиран Изборния кодекс. Според омбудсмана Мая Манолова - всяка следваща промяна отнема още и още от правата на гражданите.

Мая Манолова - омбудсман: Отнемат правото на българите да гласуват за личности. Преференцията става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 хиляди лева. 130 хиляди гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи.

Точно завишеният праг за избор с преференция сблъска депутатите - обезсмисля ли се изборът на определен кандидат.

Спас Гърневски - депутат от ГЕРБ: Да, по-висок е сега прагът и е много трудно, но пък който се е доказал в своя район, в своя град, пред хората, той ще намери начин да попадне в политическата система.
Елена Йончева - депутат от БСП за България: На практика това е невъзможно. В момента всички депутати, които са с преференциално гласуване в Парламента, нито един нямаше да може да бъде избран по тези правила, които са наложени.
Валентин Касабов - депутат от НФСБ, ОП: Това безобразие трябва да спре. Този, който иска да се кандидатира като мажоритарен кандидат да не ползва името аурата на съответните партии.
Джейхан Ибрямов - депутат от ДПС: Но да не се смесва преференцията с мажоритарния вот. Всеки, който иска да се докаже като мажоритарен, който иска да докаже, че има възможността да се яви самостоятелно на избори. Кодекса го позволява.

Кой с кого - и днес този въпрос се задаваше. И от ГЕРБ, и от ДПС са категорични - сделка помежду им няма. И патриотите не смятат, че има договорка. От ляво не вярват.

Елена Йончева - депутат от БСП за България: Разбира се, че ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно срещу отнемането на това право на българските граждани, срещу преференциалното гласуване.
Спас Гърневски - депутат от ГЕРБ: Няма нищо лошо да се обединяваме около добрите решения и то всички. - Нямате сближаване с ДПС? - Не това позиция на ДПС и то категорично заявена.
Валентин Касабов - депутат от НФСБ, ОП: Всичко това е практики, които се наложиха през тези години. Част от практиките са даване под наем на част от партиите. Това се нарича ишлеме.
Джейхан Ибрямов -депутат от ДПС: Ако между нас има сговор, сговор има между ГЕРБ, БСП и всички останали партии по потъпкване на човешките права българските граждани да не могат да гласуват.

От ДПС смятат, че с поправките в Изборния закон и запазването на лимита от 35 секции за държава в чужбина са отнети правата на българите извън Евросъюза.

Продължават ожесточените дебати около промените в Изборния кодекс

Продължават ожесточените дебати около промените в Изборния кодекс

Спорове в парламента заради гласуването на промените в Изборния кодекс. Изненадващо - обсъждането на поправките беше преустановено заради спешно засед...