Според ГЕРБ ресорът показва голямото доверие към България да работи за бъдещето на Европа. От БСП заявиха, че новият ресор на Мария Габриел в сравнение с тези на съседните ни държави безспорно е значим в рамките на общия бюджет на Европейския съюз. Президентът Румен Радев също определи като достатъчно значим ресора „Иновации и младеж",

Според ГЕРБ ресорът е значим и показва голямото доверие към България да работи за бъдещето на Европа. От партията припомниха, че образованието е било и сред приоритетите на българското европредседателство.

Тома Биков, ГЕРБ: Тези, които твърдят, че това слаб ресор значи твърдят, че науката, иновациите, ако щете изкуственият интелект, младежта, че това са слаби теми. Има буквално постижения по време на европредседателството в тези теми, пробиви в европейската политика и очевидно това се приема добре от Европа и се гласува доверие на България да осъществява политиките в тези области.

От БСП заявиха, че новият ресор на Мария Габриел в сравнение с тези на съседните ни държави безспорно е значим в рамките на общия бюджет на Европейския съюз.

Деница Златева - БСП за България: Това е третият по ресурс ресор, но в сравнение с първоначалните възможности, които България можеше да получи - и върховен представител по външна политика, и евентуално сектор земеделие, безспорно това е по-слаб ресор за нас. Още повече, че България е на предпоследно място сред държавите членки по ниво на внедряване на иновации и от малките и средни предприятия, по публичен ресурс.

Президентът Румен Радев определи като достатъчно значим ресора „Иновации и младеж", който България получава в новата Европейска комисия. Държавният глава очаква страната ни да има активна роля в него.

Румен Радев - президент на Република България: Аз не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат в себе си и колко ще разпределят, не е в това въпросът. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена, това е залегнало във всички стратегически документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа - там е бъдещето.