Газопроводът "Турски поток" беше открит на официална церемония в Истанбул от президентите Ердоган, Путин, Вучич и българския премиер Борисов. Какви са ползите за България от новата газова връзка - темата в Сутрешния блок на БНТ коментираха енергийните експерти д-р Любомир Денчев и инж. Христо Казанджиев.

Според инж. Казанджиев, негативите от проекта "Турски поток" са повече, отколкото ползите.

Инж. Христо Казанджиев, енергиен експерт: Ползите са, че се промени входната точка за доставка на руски газ, което, по думите на българските представители, ще доведе до икономия за българските потребители.

Проектът открива възможности за доставки на природен газ от Турция за България, което е от огромно значение, но големият проблем е, че опитите в тази посока засега не се случват, допълни инж. Казанджиев.

Инж. Христо Казанджиев, енергиен експерт: Голям негатив за България е това, че 90% от капацитета на този "Балкански поток" е ангажиран за руски природен газ, което блокира входа за доставки на друг газ.

Освен това, България реализира един твърде скъп проект за нейните възможности, категоричен е експертът.

Според д-р Любомир Денчев, няма особени поводи за радост от реализирането на "Турски поток".

Д-р Любомир Денчев, енергиен експерт: Но има един безспорен успех и това е гарантирането на доставките на природен газ за България - и за битовите потребители, и за промишлеността. Като икономист ме притеснява това, че минимум за пет месеца ще загубим средствата, които "Булгартрансгаз" получаваше като транзит през Украйна.

И още - ще бъдат ли изпълнени възможностите за диверсификация на газови доставки в България, вижте целия разговор във видеото!

Официално беше открит "Турски поток"

Официално беше открит "Турски поток"

В Истанбул беше официално открит газопроводът "Турски поток" за доставки на газ от Русия към Турция. Втора тръба ще снабдява със синьо гориво Южна и Ю...