НОВИНИ

Вредно ли е за здравето лятното часово време?

Тази нощ за 37-ма година, ще ни се наложи да преместим стрелките на часовника с един час напред. Това ще се случи в 3 часа през нощта. Какви са последствията за здравето ни и кой, кога и как решава да има лятно и часове време - разказва Благой Цицелков.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
10:26, 26.03.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

1/4 от населението по света преминава към лятно часово време, това се случва всяка последна неделя на март, а последствията за организма ни са ясни - умора, безсъние и стрес. За това след малко. Първо към виновника за прилагането на това време.

Предложено идва за първи път от Бенжамин Франклин, с цел по-ефективно използване на дневната слънчева светлина. Започва, обаче да се прилага от правителството на Германия по време на Първата световна война.

У нас един от първите радетели за въвежданото на лятно часово време е контраадмирал Дичо Узунов, като по този начин той искал да подобри работоспособността на корабните екипажи.

Но за пръв път у нас, лятното часово време се въвежда, чак през 1979 година, с решение на правителството.

Според статистиката така пестим от 0,5 до 3% ток или с други думи - около 1 лев годишно на човек.

Според енергийните експерти, в последните години използваме много повече електричество - заради удобствата у дома, за това и пестенето от осветление не намалява сметка. Така на практика, смяната на времето се обезсмисля.

Защитниците на лятното време твърдят, че при него има по-малко катастрофи по пътищата. Съвместно изследване на Транспортната изследователска лаборатория и Лондонския колеж твърди, че по-малко хора стават жертва на пътни инциденти, ако единия час дневна светлина се прехвърли от сутринта към следобеда.

Според проучване на девет университета, обаче лятното часово време има пряка връзка с редица заболявания, а тяхното лечение струва 131 милиарда евро годишно. По данни на Световната здравна организация смяната с лятното часово време предизвиква безсъние при почти половината от европейците.

Как да преборим стреса от промяната - вижте съветите на специалиста.

Проф. Божидар Димитров, Дружество по медицина на съня: Хубаво е още преди въвеждането на това време - да кажем още днес, хората да започнат да лягат с половин час по-рано, защото колкото и минимално да изглежда, това ще окаже благотворно влияние за плавното преминаване и след една седмица - за пълната адаптация.

Независимо от всички доводи "за" и "против" - България си остава стабилен привърженик на лятното часове време, така че не пропускайте да си сверите часовниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПЛЮС ТОВА: Критики към Белгия
ПЛЮС ТОВА: Критики към Белгия
​От утре затварят част от бул. „Патриарх Евтимий
​От утре затварят част от бул. „Патриарх Евтимий"