НОВИНИ

Какви са правата на собствениците след санирането с държавни пари

Собственици на панелни жилища в Благоевград, които предстоят да бъдат санирани, спряха да продават имотите си, твърдят брокери в района. Причината - очакваното повишение в цените след санирането. Какви са правата ни, ако сградата, в която живеем бъде ремонтирана по Националната програма за енергийна ефективност провериха колегите ни от БНТ-Благоевград.

bnt avatar logo
от Боряна Черганова
07:08, 05.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Борислав Андреев живее в квартал Еленово в Благоевград от години. Сега блокът му се санира и придобива напълно нов вид. Сигурен е, че това ще повиши цената на имота му.

Борислав Андреев: Сто процента ще го продам на по-висока цена. Примерно, ако е 30 за 40. Десет хиляди отгоре, затова, че е саниран.

БНТ: Ще се повиши ли цената на един такъв апартамент реално, след като е саниран и са вложени такива средства?

Паулина Чукарска – брокер: Би трябвало да се повиши, защото са доста големи подобренията на панелките. Не само външния вид, но и вътре сменят ВиК инсталацията, което си е изцяло подновяване един вид на този апартамент.

В кварталите в Благоевград, където най-усилено се санира вече се носят слухове, че в договорът има забрана за продажба на имота.

Борислав Андреев: Е, то немаме право да го продаваме,доколкото знам иначе аз... не знам, тука така разправят, че няма право да се продава. - За какъв период от време? - Ами докато е гаранцията там - 5-10 години.

Домоуправителите в Благоевград се сблъскват често с подобни въпроси, които отдават на спекулация и на незнанието на хората.

Ангел Вангелов – домоуправител: Собствениците имат право, разбира се да продават жилищата си, като единственото ограничение, което е наложено в договорите е, aко старият собственик е бил член на контролен съвет, новият собственик също трябва да членува в контролния съвет.

Изискване за пет годишно въздържание на собствениците има единствено за промяна по фасадата на сградата, за да важи гаранцията на строителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младоженци зарадваха деца от дом с подаръци
Младоженци зарадваха деца от дом с подаръци
Мюсюлманите отбелязват Шекер байрам
Мюсюлманите отбелязват Шекер байрам