НОВИНИ

Какви са правата ни, ако спрат парното

Авариите тестваха нервите и бързоварите на хиляди софиянци. За причиненото неудобство обаче общите условия на "Топлофикация" предвиждат единствено да не плащаме за услугата, която не сме получили.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
21:32, 07.02.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

И тези 60 домакинства в 27-ми блок в "Слатина" се питат кога ще открием топлата вода.

Росен Петров: "Оправяме се по метода на Флинстоун - с кофи, с бързовари. Ще си потърся правата, защото така трябва да бъде в нормалните държави!"

В общите условия на дружеството е записано, че ако парното ни е спряно за повече 48 часа заради авария, "Топлофикация" ни дължи неустойка.

Росен Петров: "Току-що изтича! В 16:00 - 16:15 срокът изтича".

Това обаче не означава, че на Росен ще бъде изплатена някаква сума, а че няма да му бъде начислена топлоенергията, която така или иначе не е получил за периода на закъснението. Остава вариантът потребителите да търсят обезщетение за причинени имуществени или неимуществени вреди. Те обаче не са лесни за установяване.

адв. Ирина Константинова, адвокат към Софийска адвокатска колегия: "Стойността на сумите, които е заплатил за това друго отопление, всъщност е имуществената вреда от това, че "Топлофикация" е спряла топлоподаването в имота. А къпането със студена вода причинява неимуществени вреди - дискомфорт от това, че ползваме студена вместо топла вода. Но тогава трябва да разпитаме и свидетел, който да дойде и да разкаже, колко ни е било студено, колко ни е било неприятно".
Богомил Николов, изп. директор на Асоциация "Активни потребители": "Ако аз искам да потърся правата си, то аз ще трябва да се обърна към КЕВР и да получа справка кога е прекъсвана услугата, оттам аз да мога да я дам на съда и така нататък. Това до голяма степен демотивира гражданите да търсят подобен тип обезщетения".

Дали все пак фейсбук недоволството на софиянци ще прелее в съда, ще видим. Аварията даде повод мнозина да се оплачат в социалните мрежи от услугите на дружеството - в "Стрелбище" например се похвалиха с топла вода, макар и кафява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият президент на Молдова е против отварянето на бюро на НАТО
Новият президент на Молдова е против отварянето на бюро на НАТО
Има ли проблем със стоежа на 19-етажната жилищна сграда в квартал Овча купел
Има ли проблем със стоежа на 19-етажната жилищна сграда в квартал "Овча купел"