НОВИНИ

Искат по-високи глоби за шофьорите, които карат с лоши гуми през зимата

По-високи глоби за шофьорите, които карат с лоши гуми през зимата. За това настояват от АПИ и регионалното министерство. Ще има и санкционирани почистващи фирми след първия снеговалеж тази година, който предизвика редица затруднения по пътищата на страната. Още по темата от Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:15, 29.11.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Проблемите в понеделник бяха от хора, които тръгнаха на път с летни гуми. На АМ "Хемус" и "Тракия" два ТИР-а успяха да блокират движението за часове. По закон дебелината на грайфера трябва да е не по-малко от 4мм. Много шофьорите не спазват това правило, затова от АПИ и Пътна полиция ще мислят за по-строги санкции.

Николай Нанков, регионален министър: В петък ще има санкции. Ще споменем какви ще бъдат, там, където имахме поне според мен и според одиторите, пропуски в свършената работа. Задължително трябва да бъде увеличена санкцията за неспазване на изискванията за гуми при тежкотоварни автомобили. Тя е между 100-150 лв. Тези ниски санкции предполагат водачът да не купува и да не подменя гумите си.
Дончо Атанасов, Агенция ,,Пътна инфраструктура" : Няма как 1000 км. магистрали, когато започне един обилен снеговалеж, да бъдат на асфалт. Ние не спазваме техническите условия, а значително сме подобрили качеството на зимното поддържане. Технически условия са преписани от немската спецификация на зимно поддържане. Може два часа след приключване на снеговалежа на автомагистрала да има между 3-5 см. сняг.

От АПИ заявиха, че зимното почистване в страната е на добро ниво. От там маркираха и още един голям проблем - недостиг на кадри в бранша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 милиона лева ще отдели МВР за Националната система за спешни повиквания 112
7 милиона лева ще отдели МВР за Националната система за спешни повиквания 112
В Асеновград започна делото срещу 11-те подсъдими за побоя над спортисти
В Асеновград започна делото срещу 11-те подсъдими за побоя над спортисти